Hirdetés
Hirdetés

Javuló közbiztonság, növekvő biztonságérzet Tiszaújvárosban

| 2019. 03. 12. | 12:56:00
Ezt mutatják a számok.
Javuló közbiztonság, növekvő biztonságérzet Tiszaújvárosban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A közrend, közbiztonság helyzetéről szóló beszámoló tárgyalásával kezdte munkáját a képviselő-testület február 28-án. Ebből kiderült: 2018-ban a regisztrált bűncselekmények száma 456-ról 400-ra csökkent. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kiemelten kezelt 14 bűncselekmény 280-ról 211-re csökkent. A testi sértések száma 14-ről 6-ra, a regisztrált lopásoké 202-ről 119-re csökkent. 2018-ban 3 alkalommal rendeltek el nyomozást kábítószerrel visszaélés miatt.

A beszámoló kitér a bűnüldöző munka értékelésére is: a nyomozás eredményességét nézve a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság a harmadik helyen áll a megyében.

A rendőri munka hatékonyságát fejezi ki, hogy a nyomozás eredményességi mutatója a 2017. évi 70,1 százalékról 71,8 százalékra nőtt. A kapitányság illetékességi területén az előző évhez képest 121-ről 118-ra csökkent a tulajdon elleni szabálysértések száma, míg elzárással sújtható szabálysértés elkövetése miatt 71 fő őrizetbe vételét rendelték el, az előző évben ez 65 volt.

Kevesebb bűncselekmény, de több baleset volt

A közlekedésbiztonsági helyzetet vizsgálva azt láthatjuk, hogy a személyi sérüléssel járó balesetek száma a 2017. évi megtorpanás után 2018-ban ismét nőtt, 57-ről 72-re, míg az anyagi káros balesetek száma 188-ról 209-re emelkedett. A kapitányság továbbra is kiemelten kezeli helyzet javítását, ellenőrzésekkel, sebességméréssel, közlekedésrendészeti fokozott ellenőrzésekkel igyekszik visszaszorítani a balesetek számát. Ezek az intézkedések főleg az ittas vezetők, valamint a gyorshajtók kiszűrésére irányultak.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság hetente egy alkalommal, az év második felétől heti három-négy alkalommal tartott migrációs ellenőrzést, a Mélységi Ellenőrzési Osztály beosztottjai pedig havonta több alkalommal végeztek mélységi ellenőrzést a kapitányság illetékességi területén. A déli határszakasz védelmére 2018. első felében hetes váltásokban rendelték át a kutyavezetőket.

A beszámoló kitér a közbiztonság érdekében tett intézkedésekre és az azzal kapcsolatos feladatokra, megállapítva, hogy a fokozott közterületi jelenlétet a központi túlórakeret hatékony felhasználása, illetve Tiszaújváros önkormányzatának támogatása segítette.

Az igazgatásrendészeti tevékenységről is szó esik a beszámolóban. Az iktatott szabálysértési ügyek 706-ról 761-re nőttek, az iktatott helyszíni bírsághoz kapcsolódó végrehajtási ügyek száma 510-ről 456-ra csökkent, így az összes ügyszám alig változott (2017-ben 1256, míg 2018-ben 1257 ügy volt).

Az önkormányzat segíti a kapitányság munkáját

Tiszaújváros önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a rendőrség feladatellátásának elősegítésére, évtizedek óta kiváló az önkormányzat és a rendőrség közötti együttműködés. Az önkormányzata a lehetőségekhez mérten anyagilag is segíti a kapitányság munkáját, a feladatok színvonalas ellátása érdekében 2018-ban a következő támogatásokat szavazta meg a képviselő-testület: 10,5 millió forintot biztosított működési célú támogatás formájában (mely magába foglalja az éjszakai járőrszolgálat és a kamerás térfelügyeleti rendszer működtetését), továbbá 400 ezer forint működési célú támogatást nyújtott a „Sulizsaru” program megvalósítására, 1-1 kamera és tablet beszerzésére, valamint a bűnjelkamra felújítására, felszerelésére 2 millió forintot adott át. A fentieken túl 2018 decemberében a polgármester kimagasló teljesítménye és emberi helytállása elismeréseként a városi jutalmazási keret terhére jutalomban részesített 12 főt.

Hirdetés
Hirdetés