Hirdetés
Hirdetés

Settenkedő hiúzt videóztak Borsodban

| 2019. 03. 14. | 11:39:00
Hazánkban körülbelül 10-12 példánya él.
Settenkedő hiúzt videóztak Borsodban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kifejezetten ritkán észlelhető hiúz egy-egy példánya is megfigyelhető Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park nagyragadozó-kutatója vadkameráinak legújabb felvételein – közölte honlapján a nemzeti park.

Magyarországon becslések szerint körülbelül 10-12 hiúz van, de az állat fantomként él, így az is kisebbfajta csodának számít, ha a kamerák felveszik.

A hiúzról
Hazánkban főként a kíméletlen vadászat, másodsorban pedig az élettér csökkenése következtében 1915 és az 1980-as évek eleje között egyáltalán nem fordult elő hiúz. Az, hogy a faj ismét megjelent, a vadászat korlátozásának köszönhető, ennek ellenére illegális elejtésére sajnos még ma is van példa. A hiúz kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere. Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

Hirdetés
Hirdetés