Hirdetés
Hirdetés

Mit takar pontosan a nyugdíjbiztosítás fogalma?

| 2019. 11. 26. | 14:15:00
Mindenki érdeke azt szolgálja, ha a munkavállalók az öngondoskodás mellett teszik le a voksot.
Mit takar pontosan a nyugdíjbiztosítás fogalma?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A felelős pénzügyi döntések meghozatala nem csak a hétköznapi boldogulást illetően fontos, hanem a távoli jövőbe tekintve is. Nem véletlen, hogy egyre többen érdeklődnek a nyugdíjcélú megtakarítások iránt. A nyugdíjbiztosítás minden korábbinál népszerűbb, ez pedig a kedvező feltételekre is visszavezethető. De mégis mit takar maga a fogalom és mit várhatunk el tőle?

A nyugdíjbiztosítás egy olyan speciális életbiztosítás, amely a lejáratát tekintve a kötéskori nyugdíjkorhatárig tart. (forrás: nyugdijbiztositas.com). S hogy miért érdemes egy életbiztosítás konstrukcióját a nyugdíjcélú megtakarítással kombinálni? Mivel az életbiztosítás nem számít magánvagyonnak, így nem perelhető. Nem csak a lejárat esetén fizet, hanem haláleset vagy 40%-os rokkantság kapcsán is.

Nem elhanyagolható előnye az is, hogy illetékmentesen örökölhető.

A nyugdíjbiztosítás mellett döntve arra is számíthatunk, hogy az éves félretett összeg 20%-a, de maximum 130 ezer forint visszaigényelhető az SZJA-ból, az összeg pedig a számlán kerül jóváírásra.  Ennek megfelelően saját döntésünk az, hogy az államkassza rendelkezésére bocsátjuk-e ezt az összeget, vagy inkább saját megtakarításainkat gazdagítjuk vele. Mindez azonban a vonatkozó jogszabályokkal arról is tanúbizonyságot tesz, hogy az állami nyugdíjrendszer egyre kevésbé működőképes, tehát mindenki érdeke azt szolgálja, ha a munkavállalók az öngondoskodás mellett teszik le a voksot.

Sokan úgy gondolják, hogy a nyugdíjas években olcsóbban ki fogják hozni a mindennapokat. A tapasztalatok azonban sajnos azt mutatják, hogy ez korántsem így lesz. Az egészség megőrzésére vagy helyreállítására szánt összegek igen magasra rúghatnak, emellett pedig a korábbi életszínvonal megőrzése is lényeges. A nyugdíjbiztosítás segítségével előre tervezhető összeget tehetünk félre, ami a nyugdíjas években kitűnő szolgálatot tehet.

Hirdetés
Hirdetés