Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Petíciót fogalmaztak, megmentenék a miskolci szülészetet

| 2019. 12. 13. | 11:55:00
Már ötezren írták alá.
Petíciót fogalmaztak, megmentenék a miskolci szülészetet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már ötezren írták alá azt az elektronikus aláírás gyűjtő petíciót, melyet egy Facebook csoport incdított a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórház Szülészet-, Nőgyógyászati Osztályának megmentése érdekében.

Miskolci Semmelweis Szülészet-és Nőgyógyászati Osztályért Facebook csoport jelenleg 5320 támogató tagot számlál.

A petíciót december 12-én indították el, e rövid idő alatt gyűlt össze az ötezer aláírás. Ezek után december 13-án délelőtt a csoport létrehozói levélben fordultak az Emberi Erőforrások Minisztériumához, Kásler Miklós miniszterhez és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárhoz, hogy ne vonják össze az osztályt a  a megyei kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályával. Ez számunkra sem szakmailag, sem betegbiztonsági szempontból nem elfogadható kormányzati döntés.  

A miskolci Semmelweis Tagkórház Szülészet-, Nőgyógyászati Osztályának dolgozói, továbbá Miskolc lakossága tudni véli, hogy az osztály bezárását, illetve átköltöztetését kívánják megvalósítani, a már jelenleg is leterhelt, hatalmas betegforgalmat ellátó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházba

– írták a levélben, melyet így folytattak: tudomásuk szerint „a Semmelweis Tagkórház Szülészet-, Nőgyógyászati Osztályának elköltöztetését követően, egynapos sebészeti osztály kialakítását tervezik megvalósítani az osztály jelenlegi épületében”.

Célunk, a Semmelweis Tagkórház Szülészeti-, Nőgyógyászati Osztályának megmentése, önálló osztályként történő további működtetése. Szeretnénk, ha az egészségügyi intézmény választásának lehetősége és joga megmaradna a nőknek és a családoknak!

– fogalmaztak a levélben.

Szeretnék, ha megmaradna a város szívében az intézmény, amely

1994-ben, 2010-ben és 2014-ben elnyerte a bababarát kórház címet, 2011-ben és 2013-ban „Az év szülészete” oklevelet kapta, valamint 2018-ban az osztály szülőszobáján dolgozó szülésznők „Kiváló Munkacsoport” címet kaptak a kórház vezetőségétől.

A szülészet-,nőgyógyászati osztályok összevonása a lakosság és az egészségügyi dolgozók jogos felháborodását váltja ki – írták. Véleményük szerint

„egy ekkora forgalmat bonyolító összevont szülészet-, nőgyógyászat kialakítása, minden szempontból szembemegy a családközpontú szülészetek kialakításának kormányzati szándékával.”

Az országban évi 4500 szülést ellátó intézmény példanélküli, a legnagyobb osztályokon, klinikákon is épp meghaladja a 3000-et a szülésszám. Az osztály jelenlegi formájában való megőrzése, az ott dolgozó egészségügyi szakemberek áldozatos munkájának megtartása érdekében, minden lehetséges eszközt készek vagyunk megragadni a Semmelweis Tagkórház Szülészet-, Nőgyógyászati Osztályának megmentése érdekben.

"Mindezek alapján kérjük, az Emberi Erőforrások Miniszterének és az Egészségügyért Felelős Államtitkár Asszony közbenjárását, az osztály jelenlegi integritásának megőrzése érdekében, amely nem elsősorban az osztály kötelékében dolgozó több mint 150 munkatárs érdeke, hanem azé a 250.000. nagyobbrészt miskolci emberé, akiknek az ellátását a hosszú évtizedek alatt megteremtett magas szintű szakmai értékek mentén végzik"

– írták a levél megfogalmazói, a csoport létrehozói: Városi Melinda, Darabos Enikő, Székely Krisztina és Bóna Tímea.

Az ügy előzménye: a Semmelweis Tagkórház Szülészet-nőgyógyászati Osztályának munktársai levélben fordultak Révész János igazgatóhoz. Mint fogalmaztak, egy márciusi osztályértekezleten kitérő, konkrétumokat nélkülöző válaszokat kaptak az ilyen irányú kérdéseikre, s számukra már akkor egyértelművé vált, hogy az emlősebészeti profilt az általános sebészethez csatolják. Az is kiderült, hogy az emlősebészet központi telephelyre történő átszervezése után a nőgyógyászati osztály elköltöztetése a következő lépés, mivel a létrehozandó egynapos sebészeti osztály kialakítását az osztály jelenlegi épületében tervezik megvalósítani.

"Miért zárják be a Miskolci Semmelweis Kórház szülészetét?" – ezzel a címmel tett fel írásbeli kérdést Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője is. A dokumentumban szerepel az a levél, amelyet a kórház főigazgatójának írt az intézmény 114 dolgozója. A levelet a dolgozók a Fidesz több országgyűlési képviselőjének is eljuttatták, választ azonban nem kaptak - derül ki a medicalonline.hu korábbi cikkéből.

Hirdetés
Hirdetés