Hirdetés
Hirdetés

Miskolc súlyos tragédiájára emlékezünk

| 2020. 04. 16. | 11:07:00
Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége élt itt.
Miskolc súlyos tragédiájára emlékezünk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt idén online emlékezés lesz a holokauszt magyar áldozataira. A járványügyi helyzetre tekintettel idén a Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján csütörtöktől az emléknaphoz kötődően a következő tartalmak válnak elérhetővé:

Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatójának köszöntője; Németh Linda és Jakab Attila, a Holokauszt Emlékközpont történészeinek összefoglalója az emléknapról és a múzeumról; Mezei Mónika tanárnő rendkívüli történelemórája a magyar holokauszt emlékezetéről és Klacsman Borbála történész beszélgetése Fahidi Éva írónővel, színésznővel, holokauszt-túlélővel.

Emellett elérhetőek lesznek a következő dokumentumfilmek: Ámos Imre, az Apokalipszis festője című portréfilm; Egy világkiállítás hatása az Apokalipszis festőjére dokumentumfilm; Csodarabbik földjén/Ad tudtul fiaidnak; Akik lelke megmaradt a hitben - a debreceni zsidóság története (A Debrecen TV filmje ingyenesen elérhető a https://youtu.be/BNTV4SCfsZc webcímen).

Szintén közzétesznek néhány napra több mozifilmet. A Saul fia (április 16. és 23. között megtekinthető a https://vimeo.com/r/2C7w/UlRQQUtoZm linken. A Jób lázadása (április 16. és 30. között) elérhető a https://www.youtube.com/channel/UCIyc7meXLgW_WIhOMZ8aHKA oldalon. Továbbá a Sorstalanság (április 16. és 30. között) a https://www.youtube.com/channel/UCIyc7meXLgW_WIhOMZ8aHKA linken lesz elérhető.

Az 1941-es népszámlálás szerint Miskolcon körülbelül 10 500 zsidó élt, a lakosság 13,5 százaléka. A közösség az 1944-es német megszállásig viszonylagos biztonságban élt, bár a zsidótörvények általi jogfosztó intézkedések sokak életét megkeserítették. A deportálások után és a munkaszolgálat következtében a miskolci zsidóság mintegy 80 százaléka a holokauszt áldozatává vált, a túlélők közül sokan nem tértek vissza, a legtöbben az Egyesült Államokban és Izraelben telepedtek le. Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége szinte teljesen megsemmisült. 

Hirdetés
Hirdetés