Hirdetés
Hirdetés

Így élünk! Miskolc és Borsod a számok tükrében

A bruttó kereset összege nem éri el az országos átlagot.
Így élünk! Miskolc és Borsod a számok tükrében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze 7 vármegyében haladták meg az előző évit. A rendkívül csapadékszegény időjárás következtében a kukorica termése minden vármegyében kisebb volt, mint 2021-ben. A halálozások száma jelentősen visszaesett az egy évvel korábbi, Covid19-járvány miatti magas bázishoz képest, de az újszülöttek száma is csökkent - olvasható a Fókuszban a vármegyék, 2022. I–IV. negyedév című KSH-kiadványban.

A Borsod-Abaúj-Zemplénre vonatkozó adatok:

  • 2022-ben Borsod-Abaúj-Zemplén azon három vármegye egyike volt, ahol többen születtek, mint az előző évben. 2021-hez képest kevesebben haltak meg, elsősorban a Covid19-járvány miatti többlethalálozások magas bázisa miatt. Az így kialakult természetes fogyás a népességet több mint 2600 fővel csökkentette, a fogyás lakosságarányos mértéke kedvezőbb volt az országos átlagnál.
  • A foglalkoztatottak száma 2022 IV. negyedévében 2,8%-kal, a munkanélkülieké 6,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Előbbi növekedésének üteme meghaladta az országos átlagét, utóbbi változásának iránya ellentétes volt az országos folyamattal. A foglalkoztatási arány (68,8%) és a munkanélküliségi ráta (7,4%) is kedvezőtlenebb volt a hazai átlagnál, mindkettő értéke az egyik legkedvezőtlenebbnek számított a főváros és a vármegyék körében.
  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2022-ben 18%-kal meghaladta az előző évit, de az összege (408 ezer forint) nem érte el az országos átlagot (516 ezer forint).
  • 2022-ben a telephelyi adatok alapján az ipar termelése 1,8%-kal, a vármegyei székhelyű építőipari szervezetek teljesítménye 5,6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások volumene ugyanakkor 6,5%-kal mérséklődött. Az országos tendenciával ellentétben (19%-kal) kevesebb lakást vettek használatba, mint az előző évben, részben a magas bázisérték okozta a jelentős csökkenést.
  • A kereskedelmi szálláshelyeken 2022-ben több vendégéjszakát töltöttek a vendégek, mint egy évvel korábban, az október–decemberi időszakot azonban csökkenés jellemezte, a belföldivendég-forgalom visszaesésének következtében. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2022-ben az országos átlagnál szerényebb mértékben, 5,7%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz mérten, decemberben azonban csökkent.

 

Hirdetés
Hirdetés