Hirdetés
Hirdetés

A gyermekorvosok a szigorú szabályozás ellen lépnének fel

| 2019. 02. 25. | 14:14:00
Kezdeményezik, hogy a szülő több napot igazolhasson.
A gyermekorvosok a szigorú szabályozás ellen lépnének fel
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Három nap. Ennyi iskolai mulasztást igazolhat a szülő a jelenlegi szabályozás szerint. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete ezt kevésnek tartja, ezért ennek módosítását kezdeményezte. 

A szülőknek és intézményvezetőknek íródott ajánlólevelükben kifejtik, az oktatási, nevelési intézményekből történő hiányzások háziorvosi és házi gyermekorvosi igazolásának célja egykor az volt, hogy a közösségeket a fertőző megbetegedésektől megvédjék. Az orvostudomány fejlődésének, az elmúlt évtizedek járványügyi intézkedéseinek köszönhetően, a magas fertőzőképességű betegségek száma mára a korábbi töredékére csökkent, az epidemiológiai helyzet és a higiénés körülmények sokat javultak. Ezért ma már nincs szükség olyan előírásokra, amelyek évtizedekkel korábban indokoltak voltak.

Azokat a gyermekeket, akiknek állapotát a szülő jól meg tudja ítélni, és felelősséggel vállalja gondozását, nem kell feltétlenül minden esetben orvosnak látnia.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete jelenleg 1300 házi gyermekorvosból áll, akik Magyarországon mintegy másfél millió óvodás- és iskoláskorú gyermeket látnak el, emellett megszámlálhatatlan mennyiségű igazolást állítanak ki, hogy a meggyógyult gyermek újra közösségbe mehessen. A várótermi várakozások, a gyermekorvos- beteg gyermek találkozása is újabb fertőzések, megbetegedések kockázatát rejtik magukban. Számos esetben azonban nemcsak betegségből adódó, hanem egyéb jogkövetkezményekkel járó indokolatlan iskolai hiányzások igazolását is tőlük – a háziorvosktól – várják el. Sok szülő és pedagógus a gyermek különböző iskolán kívüli programok (nyaralás, gyermekláthatás, temetés, nyelvvizsgára való készülés) miatti mulasztását is az orvossal kívánja „betegség címén” igazoltatni.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatja a jelenleginél nagyobb mértékű szülői felelősségvállalást, hiszen megítélésük szerint már maga a gyermekvállalás, de a közösségbe küldés elsődleges eldöntése is a szülő ismeretein, intelligenciáján, gondosságán, lelkiismeretességén múlik, nem egy orvos által aláírt és
lebélyegzett papíron.

A szülők által igazolható hiányzások mértékét jelen jogrend szerint az intézmények házirendje szabályozza. Arra biztatják és kérik ezért az oktatási intézmények felelős vezetőit, hogy tegyék lehetővé a szülőknek, hogy a jelenlegi 3 napnál jóval többet, éves szinten akár 15 napot legyen lehetőségük gyermekük hiányzását igazolni. Tegyék lehetővé, hogy egy könnyebb lefolyású, orvosi vizsgálatot nem igénylő megbetegedés esetén maguk dönthessenek gyermekük gyógyulásával kapcsolatban, a mulasztást felelősen igazolhassák.

Ezért a felelősen gondolkodó magyar szülőket arra biztatják és kérik, szólaljanak fel iskolájukban, óvodájukban, és javasolják, illetve támogassák ezt a kezdeményezést.

Hirdetés
Hirdetés