A nagyrabecsült debreceniekről

| 2015. 04. 11. | 16:24:16
Ők az új díszpolgárok és kitüntetettek.
A nagyrabecsült debreceniekről
Hirdetés
Hirdetés

A város napja alkalmából hagyományosan díszpolgári címet, Pro Urbe- és Mecénás-díjakat, Sajtódíjat adományoz a debreceni közgyűlés, s átadják a Kölcsey Ferenc ösztöndíjat is.

Díszpolgárok

A Debrecen Város Díszpolgára kitüntető cím adományozásával a közgyűlés kifejezésre juttatja nagyrabecsülését azok iránt, akik a város és lakossága érdekében példamutatóan munkálkodtak. Ezzel ismeri el azok életművét, akik maradandót alkottak, és ezzel hozzájárultak Debrecen szellemi és anyagi gyarapodásához. E címmel tüntethető ki az a személy, aki a város nemzetközi hírnevét tovább erősítette. A képviselő testület az idén Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Dr. Imre László irodalomtörténész, Csokonai-díjas professor emeritus, akadémikusnak és Kóti Árpád, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-, valamint Csokonai-díjas színművész, érdemes és kiváló művésznek.

Dr. Imre László irodalomtörténész, professor emeritus 1968-ban szerzett kitüntetéses diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 1969-től az egyetem XIX. századi Magyar Irodalmi Tanszékének oktatója, 1998-tól tanszékvezető egyetemi tanára, 1989-1992 között a Bölcsészettudományi Kar dékánja, 2003-tól egy évig a Debreceni Egyetem rektora. A Helsinki Egyetemen vendégtanár, számos nemzetközi konferencián meghívott előadó volt. Fő kutatási területei – egyebek mellett – a XIX. századi, valamint a kortárs magyar irodalom, továbbá a kelet-közép-európai irodalmak összehasonlító vizsgálata. Munkásságát a széles körű szakmai tájékozódás mellett elsősorban a kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes szemléletmód, az értékek tisztelete, a magyar és a világirodalmi jelenségek együttes mérlegelése jellemzi. Debrecen tudományos, kulturális és művészeti életében hosszú évtizedeken keresztül a Magyar Írók Szövetsége Kelet-magyarországi Csoportjának s a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának tagjaként, a Méliusz Rádió rendszeres szereplőjeként, a Debreceni Irodalmi Napok felkért előadójaként és ülésvezetőjeként játszott meghatározó szerepet. A 2002-ben Csokonai-díjjal, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett tudós, aki 2013-tól a Debreceni Református Teológia díszdoktora, több fontos akadémiai megbízatásnak tett, tesz eleget. Magas szintű, nemzetközileg is jelentős tudományos pályafutást és a szakmai közvélemény által számos díjjal elismert példaértékű munkásságot tudhat magáénak.

Kóti Árpád a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész fél évszázada hűséges színházához és városához. 1954-ben Kiskunfélegyházán, a tanítóképző testnevelési szaktanítói tagozatán szerzett testnevelés-szaktanítói oklevelet, majd színi tanulmányait követően 1958-ban végzett a budapesti Színművészeti Főiskolán. 1963-ban szerződött a debreceni Csokonai Színházhoz. Lengyel György hívására jött a cívisvárosba, s elmondása szerint mintha haza érkezett volna. Később is játszott más színházakban, de mindig csak egy-egy szerep erejéig; az elszerződés gondolata meg sem fordult a fejében. Elsősorban drámai karaktereket alakított, de címszerepei is jelentősek: Lúdas Matyi (1969), Márton partjelző fázik (1999), Ványa bácsi (1983), Lear király (2006), Dundo Moraje (2008), Én, Károli Gáspár (2009). Regisztrált bemutatóinak száma közel 200. Az egyik legszebben, legtermészetesebben beszélő magyar színésznek tartják. 2011. május 2-án a Csokonai Színház társulata a budapesti Thália Színházban vendégszerepelt a Revizor című darabbal, melyben a kritikusok szerint is brillírozott. Amellett, hogy munkásságát több magas szakmai kitüntetés fémjelzi, 2014. december 1-jén a Csokonai-díjas színészt a Nemzet Színészévé választották, elismerve a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése és népszerűsítése terén szerzett kimagasló érdemeit.

Pro Urbe-díjasok

A város érdekében kifejtett jelentős tevékenység elismeréseként Pro Urbe kitüntető díj adományozható azon természetes és jogi személynek, közösségnek, aki, illetve amely éveken keresztül munkálkodott a helyi társadalom javára az emberi tevékenység bármely területén. Debrecen közgyűlése Pro Urbe-díjat adományozott László Ákos Csokonai-díjas grafikusművésznek, Makoldi Sándor festőművész, nyugalmazott főiskolai docens, szakírónak, valamint dr. P. Szalay Emőke nyugalmazott főmuzeológus, osztályvezetőnek, a néprajz tudományok habilitált kandidátusának.

Az idén 75. életévét betöltő László Ákos Debrecen megkerülhetetlen művésze, aki több évtizede, szinte éjt nappallá téve rója a város utcáit, s közben folyamatosan feljegyzéseket készít a jellegzetes épületekről, terekről, emberekről és utcarészletekről. Fáradságot, időt és egészségét sem kímélve, szüntelenül figyelemmel kíséri a változásokat; az eltűnő épületek gyakran csak rajzairól lesznek emlékezetesek. A városban tett sétái nyomán számtalan grafika született, melyeket a nagyközönség kiállítások, illetve a Szerelmem Debrecen címmel megjelentetett könyv és naptár formájában ismerhetett meg. Városunk hírnevét a nemzetközi művészeti kapcsolatok során Svájcban és Franciaországban tett tanulmányútjai, továbbá rajzai és freskói révén is öregbítette. Alkotásain keresztül komoly szerepet vállalt a Debrecen és a svájci St. Gallen, a franciaországi Saint-Michel, valamint a német Padernborn között létrejött kapcsolatok elmélyítésében. Bemutatott városrajzai, helyben készült faliképei mind a művészek, mind a látogatók körében osztatlan sikert arattak. Számos alkalmazott grafikáján, oklevelén jelennek meg – kiegészítésként – a cívisvárost ábrázoló részletek. Emberi habitusa is egyedülálló, hiszen közvetlensége révén könnyen épít ki kapcsolatot egyszerű emberekkel, művésztársaival pedig baráti viszonyt ápol. Az európai műveltséggel, sokoldalú irodalmi tájékozottsággal és számos kitüntetéssel (Holló László-díj, a Debreceni Tavaszi Tárlat fődíjai) rendelkező művész munkásságát az önkormányzat 2002-ben Csokonai-díjjal ismerte el.

Az ebben az esztendőben 70 éves Makoldi Sándor a budapesti Képzőművészeti Gimnázium befejezése után Egerben földrajz-rajz, majd Debrecenben néprajz szakot végzett. Több mint 30 évig tanított a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Művészeti Tanszékén, ahonnan docensként ment nyugdíjba. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, valamint a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége szervezeteinek. 1971 óta állít ki önállóan, de a régió közös tárlatain is többnyire részt vesz. Egyéni kiállításain túl gyakoriak a (volt) tanítványokkal közös szereplései és a családi tárlatai. Művészeti írásai mellett néprajzzal és pedagógiaelmélettel is foglalkozik; elméleti munkásságának tanúbizonyságai könyvekben, folyóiratokban, publikációkban jelennek meg. Pályafutása, Debrecen iránti szeretete és a régióhoz való hűsége egyaránt példaértékű. Az immáron több évtizede felvállalt nemzeti hagyományok (képírás) tudatos továbbvitele mellett a hasonló vizuális törekvések ösztönzését is szívügyének tekinti; jellegzetesen egyedi színvilágot, a magyarságra jellemző jelképfestészetet teremtett, melyben a magyar népművészetet és annak ősi hagyományait szólaltatja meg. A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjasának, valamint a Magyar Művészetért Díj kitüntetettjének a debreceni művészeti életre gyakorolt hatása kiemelkedő, tanítványai sokasága gazdagítja a cívisváros kulturális palettáját. A pályafutása jelentős alkotásait felsorakoztató jubileumi kiállítást 2015 februárjában tekinthette meg a nagyközönség a Belvárosi Galériában.

Dr. P. Szalay Emőke muzeológus munkásságával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Debrecen sok évszázados múltjának az iparművészet terén jelentkező hatása minél szélesebb körben ismertté váljon. A Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem-latin, majd néprajz szakán szerzett diplomát. 1970-től 2004-es nyugdíjazásáig a Déri Múzeumban dolgozott főmuzeológusként, osztályvezetőként. Nevéhez fűződik Déri Frigyes általános művelődéstörténeti gyűjteményének gondozása, valamint az iparművészeti gyűjtemény gyarapítása, számos kiállítás rendezése és fotótárlat szervezése, valamint a Kárpátaljai Református Egyház Egyházművészeti Múzeuma elindításában való részvétel. Rendhagyó múzeumlátogatásokat, múzeumi órákat tartott általános- és középiskolásoknak. 1990 óta folyamatosan oktat a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékén, valamint a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. Gazdag életműve révén a város céhemlékei, ötvössége és népi kerámiája bekerültek a tudományos köztudatba. Debrecen tanácsülési jegyzőkönyveinek latinból magyarra fordításával is hozzájárult városunk történetének mind teljesebb megismeréséhez; tevékenysége a lokálpatriotizmus további kibontakozását segíti elő. Gazdag munkásságát 13 önálló kötet, 160 cikk, valamint tanulmány, számos előadás, s közel 50 kiállítás – ebből 3 nívódíjas – közvetítette a szakma és a nagyközönség számára. 2000 óta a Református Doktorok Kollégiumában az Egyházi Néprajzi Szekció elnöke. A református egyházművészet kutatása és oktatása terén elért eredményeit a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Károli Gáspár-díjjal ismerte el.

Mecénás-díjas

Debrecen Város Mecénása-díj adományozható a város gyarapodását, fejlődését szolgáló, ellenszolgáltatás nélküli, jelentős anyagi támogatás elismeréseként. A közgyűlés Debrecen Város Mecénása-díjat adományozott dr. Ábrahám Lászlónak, a National Instruments Hungary Kft. Pro Urbe-díjas ügyvezető igazgatója, villamos- és híradástechnikai szakmérnöknek.

Az idén 60 éves dr. Ábrahám László villamosmérnök, híradástechnikai szakmérnök 2001 óta a fő profilként hardvergyártással foglalkozó National Instruments Hungary Kft. ügyvezetője. Irányításával a csúcstechnológiát képviselő cég kollektívája állítja elő nagy hatékonysággal és kiváló minőségi mutatókkal a teljes vállalatcsoport termelésének több mint 90 százalékát. Példaértékű az ügyvezető azon társadalmi felelősségvállalása, amely a felnövekvő nemzedék, a kultúra, a sport támogatásával, valamint a környezet és a természet védelméért tett erőfeszítésekkel járul hozzá a debreceni polgárok életminőségének javításához. Több olyan sikeres programot vezettek be, mint például a mentor program, melynek keretében programozást oktatnak a város általános iskoláinak több mint 20, míg középiskoláinak több mint 30 százalékában. A cég a helyi felsőoktatásban is jelen van. A Debreceni Egyetemmel különösen szoros szakmai kapcsolatot ápolnak; egy évtizede támogatják az intézményt, emellett szponzorálják a DVSC kézilabdacsapatát, továbbá részt vállaltak a MODEM melletti kerékpártároló létrejöttében. A cég 2012-ben meghirdetett „Légy Te is önkéntes!” elnevezésű kampánya során vette fel a kapcsolatot a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft.-vel, s azóta a rászorulókon már többször segítettek élelmiszer- és ruhaadományokkal. A példaértékű összefogást a ReFoMix saját alapítású, „Az Év Adományozója 2014” díjjal ismerte el. A városért végzett tevékenysége okán dr. Ábrahám László 2012 óta a Pro Urbe-díj birtokosa is.

Sajtódíjasok

Debrecen Város Sajtódíja adományozható az elektronikus vagy írott sajtóban dolgozó újságírónak, a városról való objektív tájékoztatás, a város népszerűsítése, az elért eredmények publikálása terén nyújtott kiemelkedő és magas színvonalú tevékenysége elismeréseként. A közgyűlés Debrecen Város Sajtódíja elismerést adományozott Vojtkó Ferencnek, a Debrecen Televízió szerkesztő-riporterének, valamint Petromán Lászlónak (posztumusz).

Vojtkó Ferenc 1998 óta a Debrecen Televízió (DTV) szerkesztő-riportere. Munkáját nagyfokú igényességgel, szakmai felkészültséggel és empátiával végzi. Munkabírása, munkamorálja példaértékű. A napi riporteri munka mellett filmet készített a Magyar Honvédség működéséről, az egyházakról, illetve a DTV vallási műsorának szerkesztése is a nevéhez fűződik. Az elmúlt években országosan is jegyzett dokumentum- és ismeretterjesztő filmeket készített. Hiánypótló alkotásokról van szó, amelyek közül kiemelkedik a Debrecen mezővárossá válásának 650. évfordulója alkalmából készített, a Bosák Nándor püspökről, vagy a Berkesi Sándor karnagyról szóló alkotás. Számos egyházi, művészeti és folklór-tematikájú filmsorozat szerkesztője, amelyek helyet kaptak az országos médiában is. A határainkon túli magyarság életéről több, helyi és országos elismerést hozó filmet készített. Önkéntes vállalásai közül kiemelkedik a világ magyarságát összefogó civil szervezet, a Panoráma Világklub megyei elnöki posztjának betöltése is, amelynek köszönhetően a magyar diaszpóra is megismerheti Debrecen városát. 

Petromán Lászlót grafikusként és tollforgatóként egyaránt jól ismerték a debreceniek. Nevére az olvasók már az 1990-es évek elején felfigyelhettek, a Hajdú-bihari Napló hasábjain írt szellemes, míves filmkritikái révén. Egyéni hangú publicisztikáival és filmkritikáival később a Debrecen és a Hajdú-bihari Hét című hetilapok olvasói is rendszeresen találkozhattak. Nevéhez fűződik a Hajdú-bihari Nap 1996-os lapterve, majd a Debrecen hetilap, a megyében megjelenő Hajdú-bihari Hét című hetilapok,  a Debreceni Disputa című kulturális és közéleti folyóirat tervezete. Ez utóbbi esetében külön ki kell emelni a beszédes, különleges és minden tematikus lapszámhoz egyedileg alkotott borítókat, melyekből néhány éve kiállítás is nyílt a Csokonai Színházban. Szintén Petromán László készítette a Debrecen Városi Televízió Kft. gondozásában megjelenő népszerű kulturális programajánló magazin, a Debreceni Korzó laptervét is. Ezek mellett számos más városi kiadvány elkészítésében is közreműködött. Alapvetően a háttérbe húzódva dolgozott, azonban a kiadványokon keresztül meghatározó szerepe volt abban, ahogy a város megjelent a debreceni és országos olvasóközönség előtt. Pályáját 2014-ben bekövetkezett halála törte ketté. A díjat felesége vette át.

Kölcsey Ferenc ösztöndíjas

Debrecen közgyűlése 2006-ban Kölcsey Ferenc ösztöndíjat alapított debreceni amatőr és hivatásos alkotóművészek, művészeti együttesek részére abból a célból, hogy Debrecenről szóló alkotások létrejöttét ösztönözze. A benyújtott pályázatok értékelését követően a közgyűlés 2012-ben Kölcsey Ferenc ösztöndíjat adományozott a Csokonai Nemzeti Színháznak.

Az idén 150 éves Csokonai Nemzeti Színház a jubileumi évad szerves részeként olyan darab ősbemutatóját tervezi, amely a város történelmét és szellemiségét idézi fel. A darab Orbán János Dénes erdélyi költő, író A magyar Faust című drámája. A szerző alkotói tevékenységéért, valamint az erdélyi magyar irodalmi életben betöltött irodalmi szervezői szerepe elismeréseként 2014-ben Magyarország Babérkoszorúja Díjat kapott. A megvalósítás folyamatában különleges hangsúlyt kapnak a városunk történelmében meghatározó szerepet betöltő személyek, valamint a kortárs alkotók gondolatisága és jelenléte. Az előadást átszövi a cívis értékrend és a hagyományok tisztelete. Az ösztöndíjat a színház nevében Ráckevei Anna igazgató vette át.