Hirdetés
Hirdetés

Az irotai EcoLodge-nak a csodájára járnak

| 2023. 09. 13. | 13:25:00
Az első és egyetlen Net Zero Whole Life Carbon épület Közép-Európában.
Az irotai EcoLodge-nak a csodájára járnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az ország legjobb „zöld” projektjeit díjazta a Portfolio a szeptember 12-i Sustainable World konferencián, összesen 5+1 kategóriában. Az Év Zöld Kkv-k versenyében az Irota EcoLodge pályázatát bírálta el legjobbként a zsűri.

A Miskolctól mintegy 45 km-re található kis zsákfaluban, Irotán három nyaraló villából és egy közös, természetes úszómedencéből áll az EcoLodge. A tulajdonosok legjobb tudása szerint az Irota EcoLodge az első és egyetlen Net Zero Whole Life Carbon épület Közép-Európában. Az épület mostanra elérte a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást. Nemcsak a napi kibocsátást (működtetési karbon) csökkentették nettó nullára, hanem az építési kibocsátásokat is (beépített karbon), vagyis a teljes életciklusra vonatkozóan (Net Zero Whole Life Carbon) elérte a nettó nullát, amelyet a Világ Környezettudatos Építés Egyesülete is elismert. Az egyenként 170 négyzetméteres nyaralók akadálymentesítettek, sajátosságuk, hogy az építés során csak a legmodernebb körforgásos technológiákat alkalmazták, és a beépített építőanyagok is használt vagy újrahasznosítható anyagból készültek. 

A vízköltség is alacsony, mivel a medence, a mosdók és a mosógépek mind esővizet használnak. A villákhoz tartozó ún. természetes (bio) úszómedence vizét egy külön szűrő medencében tisztítják, vegyszerek nélkül.

Hirdetés
Hirdetés