Hirdetés
Hirdetés

Beszéljünk a bojlerek vízkőmentesítéséről!

Borsodihír | 2024. 04. 24. | 19:30:12
XXX
Beszéljünk a bojlerek vízkőmentesítéséről!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyon fontos lenne, ha minél többen értesülnének a bojlerek rendszeres vízkőmentesítésének fontosságáról, hiszen ezzel akár többszörösére is növelhető a készülékek élettartama és zavartalan, hatékony működése. Nézzünk utána röviden, hogy mit és hogyan kell ennek érdekében tenni!

Kéretlen lerakódás

Sokaknak a vízkő már csak akkor jut eszébe, amikor – már kényszerből – rákeresnek a bojler-vízszerelő bojler vízkőtelenítés szolgáltatásra az interneten. Pedig minden bojlertulajdonosnak már a kezdetektől tudnia kéne, hogy a kalcium-karbonát (köznyelven vízkő) lerakódása minden egyes készülék biztonságát óhatatlanul fenyegeti.

Elég csak ránézni a fürdőszobai csapra, amit nem törölgettünk meg minden használat után, hogy az elpárolgó víz nyomot hagy maga után, ami nem más, mint a fent említett ásványi anyag lerakódása.

Ez a nem kért kálcitréteg jellemzően fehér vagy sárga színű, kifejezetten nehéz eltávolítani, és ha nem harcolunk ellene, egyre vastagabbá és vastagabbá válik.

Mennyi időnként vízkőtelenítsünk?

Természetesen a hálózatban folyó víz keménységétől is függ, de két-három évente mindenképpen érdemes lehet vízkőteleníteni, hiszen ennyi idő alatt már a hatékonyságot érezhetően csökkentő lerakódás képződhet legfőképpen a fűtőszálon és környékén.

Ha időben szakembert hívunk, nemcsak a készüléket óvjuk, hanem a pénztárcánkat is, hiszen – egyrészt nem kell idő előtt új vízmelegítőt vásárolnunk – másrészt pedig az üzemeltetési költségek sem nőnek a vízkővel borított fűtőszál hatékonyságvesztése miatt.

Hogyan zajlik a vízkőtelenítés?

Bár az interneten számos oktatóanyag és “csináld magad” videó elérhető, mi mégis azt javasoljuk, hogy a bojler vízkőtelenítéséhez kérje szakember segítségét, hiszen ő az előre nem látható nehézségekre is fel van készülve, hiszen ez a szakmája.

A vízkőtelenítés első lépése mindig a készülék áramtalanítása, ezután pedig hagyni kell kihűlni a benne lévő vizet olyan hőfokra, ami már nem tesz kárt sem az emberi egészségben, sem pedig a berendezésben.

Ezt követi a tartály leeresztése, mely jellemzően a biztonsági szelepen keresztül történik. Eztán, az alsó rögzítőcsavarok eltávolításával szétszereljük a készüléket, így kiszedhetővé válik a fűtőszál. Ha már a készüléket szét kellett szedni, érdemes az anódcserét is megejteni, mely egy rendkívül fontos alkatrész, ez védi a tartály belső felületét a korróziótól.

Miután végeztünk, a készüléket természetesen vissza kell helyezni az eredeti állapotba, ezt a folyamatot a burkolati elemek helyükre illesztésével zárjuk.

Még egyszer fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy bár a folyamat nem bonyolult feltétlenül, mégis érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a hozzá nem értésünk következtében keletkezett károk akár nagyobb költséggel is járhatnak, mintha a rutinfeladatot hozzáértő kezekre bíztuk volna, előre megállapított összegért.

Hirdetés
Hirdetés