Hirdetés
Hirdetés

Borsodi kókler: még a villanykapcsolókból is esővíz folyt

ugyeszseg.hu | 2024. 10. 16. | 09:59:54
A szakszerűtlen kivitelezés a lakók életét is veszélyeztette. Vádat emelt az ügyészség.
Borsodi kókler: még a villanykapcsolókból is esővíz folyt
Óriási szerencse, hogy senki nem halt meg áramütés miatt (Fotó: Illusztráció/freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. Az elkövető szakszerűtlen vízszigetelési tevékenysége a lakásokban lakók életét veszélyeztette.

A vádirat szerint a vádlott 2020 júliusában egy miskolci lakásfenntartó szövetkezet által kezelt épület beázások miatti részleges javítására vállalkozási szerződést kötött jogosulatlanul, mivel a cége tevékenységi körében a lapostetők vízszigetelésére vonatkozó tevékenység nem szerepelt. A férfi először a tető foltozással történő ideiglenes javítását végezte el, de ezután két lakás beázott. A vádlott október végén a lakások feletti területen a sérült vízszigetelést bontotta, javította, november közepén az egyik lakásban az esőejtőt javította. A férfi december végén és 2021. január elején visszabontotta a tetőszigetelést és egy beázás elleni védelemre alkalmatlan anyaggal leponyvázta a területet.

A munkák következtében öt lakás többször beázott olyan mértékben, hogy a falakon belül és a falakon lévő villanykapcsolókból is esővíz folyt.

A víz bekerült az elektromos hálózatba, ív áthúzások keletkeztek, a villamos berendezéseken áthaladó vízfolyással történő érintkezés esetén a lakásokban tartózkodó személyek vonatkozásában közvetlen áramütés veszélye állt fenn. A lakások falain kívül és belül lefolyó víz érintése áramütést okozhatott volna. A vádlott a vízszigetelési munkálatokat jogosultság nélkül, szakszerűtlenül végezte, az épület, a lakások biztonságos használhatóságát, a lakásokban lakók életét, testi épségét, egészségét veszélyeztette. A férfi két lakásban közel milliós értékű károkat okozott.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, pénzbüntetést indítványozott – tudatták október 16-i közleményükben.

Hirdetés
Hirdetés