Hirdetés
Hirdetés

Budapesten nem nyugszanak a kedélyek

MTI | 2024. 07. 08. | 19:26:24
Vitézy Dávid minden kerületbe delegál megfigyelőt; Karácsony négy garanciális elemet vázolt fel.
Budapesten nem nyugszanak a kedélyek
Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a Partizán által rendezett vitán (Fotó: Partizán/YouTube)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vitézy Dávid minden kerületbe delegál megfigyelőt a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálására. A választás előzetes eredménye szerint a második helyen végzett főpolgármester-jelölt hétfőn a Facebook-oldalán utalt arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eldöntötte a főpolgármesteri szavazatok újraszámlálásának menetrendjét. Az újraszámlálást keddtől csütörtökig a kerületi polgármesteri hivatalokban végzik.

Az urnák felnyitásától az újraszámlálás befejeztéig az NVB-delegáltak, a sajtó képviselői, valamint a főpolgármester-jelöltek és az EBESZ megfigyelői is jelen lehetnek - hangsúlyozta, hozzátéve: ezáltal mind a Karácsony Gergely által, mind az általa megfogalmazott garanciális feltételek teljesülnek.

Korábban Karácsony Gergely főpolgármester az általa megjelölt garanciális elemek hiányában választási csalásra tett kísérletként fogja értelmezni a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálását. Hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: négy olyan garanciális elem van, amelynek hiányában "teljes mértékben, egyértelműen a választási csalásra tett kísérletként" fogja értelmezni a szavazatok újraszámlálását. Ha ezek a garanciális elemek nem érvényesülnek, az eredménytől függetlenül joggal gondolható, hogy politikai szándékosság határozta meg ezeket a döntéseket - tette hozzá.

A négy garanciális elemet ismertetve elmondta: a szavazólapokat, szavazóurnákat "ne vigyék sehova", ne bontsák fel a választási bizottság delegáltjainak jelenléte nélkül, az urnák és a szavazólapok felbontásánál pedig jelen kell lenniük a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjainak. Harmadik garanciális elemként jelölte meg a teljes körű nyilvánosságot, azaz azt, hogy mind a 23 kerületben az urnák felnyitása és az újraszámolás a sajtó jelenlétében és a választási folyamat "legapróbb részleteinek" a dokumentálásával történjen. A negyedik garanciális elem az, hogy pluszmegfigyelők delegálásra legyen lehetőség, és vegyék fel azonnal a kapcsolatot a nemzetközi megfigyelőkkel - mondta Karácsony Gergely. Úgy fogalmazott: "ez az a négy garanciális elem, amelynek a teljesítése (...) jogszabály adta kötelezettsége a Nemzeti Választási Bizottságnak".

Hirdetés
Hirdetés