Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Drogos gázolt biciklist a Görögszőlő utcában: ítélet született

birosag.hu | 2024. 07. 05. | 10:58:17
A sofőr elhajtott a helyszínről. A sérült a kórházban meghalt.
Drogos gázolt biciklist a Görögszőlő utcában: ítélet született
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2021. szeptember 23-án délelőtt az elsőrendű vádlott bódult állapotban, kb. 50 km/h sebességgel vezette gépkocsiját, mellette utasként a másodrendű vádlott ült. Az útszakasz további részén 30 km/h sebességkorlátozó és gyalogosokra figyelmeztető táblát helyeztek el. A vádlottakkal ellentétes irányból érkező sértett kerékpárját maga mellett jobb oldalon tolta, majd megállt egy ismerősével beszélgetni az úttest középvonalában.

Az elsőrendű vádlott a sebességkorlátozás ellenére nem csökkentette a jármű sebességét, és bódultsága miatt nem az út jobb oldalán, hanem annak közepén haladt, és lassítás, elkormányzás nélkül elütötte a sértettet. A másik férfi éppen el tudott ugrani a közeledő autó elől. 

Az elsőrendű vádlott mintegy 150 méter megtétele után állt meg, visszafutott az út melletti füves területen fekvő sértetthez, felé hajolt, majd futva visszatért a járműhöz, és elhajtott. 

Utasa a megállást követően kiszállt, és hazaindult. Egyikük sem nyújtott segítséget a sértettnek, aki a baleset következtében elszenvedett sérüléseihez társuló tüdőgyulladás következtében egy hónap múlva életét vesztette. 

A bíróság jelen ügyhöz egyesítette azt a büntetőügyet, amelyben a megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott a fenti közúti baleset időpontját megelőzően legalább egy alkalommal marihuánát, valamint „kristályt” szerzett meg ismeretlen személytől, melyeket elfogyasztott.

A bíróság 

  • az elsőrendű vádlottat járművezetés bódult állapotban bűntettében, segítségnyújtás elmulasztása bűntettében és kábítószer birtoklása vétségében  mondta ki bűnösnek és őt halmazati büntetésül 6 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre, valamint végleges hatályú járművezetéstől eltiltásra, mellékbüntetésül 6 év közügyektől eltiltásra ítélte, megállapítva, hogy a terhelt feltételes szabadságra nem bocsátható. 
  • A másodrendű vádlott bűnösségét a bíróság segítségnyújtás elmulasztása vétségében mondta ki, melyért 90 nap elzárásra és 300 ezer forint végösszegű pénzbüntetésre ítélte.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte az elsőrendű vádlott esetében a sértetti közrehatást, valamint a baleset és a halál bekövetkezése közötti közvetett oksági összefüggést, továbbá a kábítószer birtoklásával kapcsolatos ügyben tett beismerő vallomása is ilyenként esett latba. Súlyosító körülmény volt ugyanakkor a vádlott előéletében rejlő körülmények mellett a cselekmények halmazata, a többszörös KRESZ-szabályszegés és az, hogy a baleset és a jármű közvetlen hatókörében a sértetten kívül további személy is tartózkodott.

A másodrendű vádlott esetében súlyosító körülményként értékelte az előéletében rejlő okok mellett azt, hogy jelen bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt állva követte el.

Az ítélet nem jogerős.

https://tenyek.hu/video/videon-a-brutalis-miskolci-gazolas
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés