Hirdetés
Hirdetés

Esélyteremtő Program: a szakképzésben dolgozókat is ösztönzik

MTI | 2024. 10. 06. | 13:01:37
Ma már az általános iskola után a legtöbben a technikumokat választják.
Esélyteremtő Program: a szakképzésben dolgozókat is ösztönzik
Pölöskei Gáborné (Fotó: MTI/Vajda János)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Esélyteremtő Program (ETP) olyan pályázati lehetőséget kínál a szakképzésben oktatók számára, amelynek célja a korai iskolaelhagyás megelőzése és a diákok sikeres szakmaszerzésének elősegítése. Ezt támogatja a KRÉTA előrejelző rendszere, ami a diákok tanulmányi eredményei és egyéb adatai alapján figyelmezteti a szülőket és a tanárokat a korai iskolaelhagyás kockázatára – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium október 6-án az MTI-vel.

A közlemény szerint a programok célja a tanulók felzárkóztatása és sikeres szakmához juttatása, hiszen egy szakma megszerzése akár évi 571 ezer forintos bérelőnyt is jelenthet.

Az Esélyteremtő Program keretében pályázati lehetőség nyílt a szakképzésben dolgozó oktatók számára, amelynek célja a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók felzárkóztatása. Az oktatók 2-5 kiválasztott diák számára tarthatnak egyéni foglalkozásokat, elősegítve ezzel a tanulmányi eredmények javulását és a kompetenciáik fejlesztését. Az oktatók a sikeres pályázat és a program végrehajtása esetén egyszeri, bruttó 300 ezer forint juttatásban részesülnek.

Az Esélyteremtő Programot a KRÉTA Early School Leaving (ESL) előrejelző rendszere támogatja, ami a jegyek alapján folyamatosan nyomon követi a diákok teljesítményét, és figyeli a hiányzások számát. Amennyiben a tanuló teljesítménye elkezd romlani, rohamosan emelkedik az igazolatlan hiányzások száma, akkor a szülő és az osztályfőnök automatikus értesítést kap. Az esetleges problémák korai felismerésével még időben megakadályozható a diákok lemorzsolódása.

A közleményben idézték Pölöskei Gábornét, a KIM szakképzésért felelős helyettes államtitkárát, aki szerint a megújult magyar szakképzés biztos karrierutat kínál a fiatalok számára. "A teljes munkaidőben foglalkoztatott, érettségivel rendelkezők bérelőnye az elmúlt 5 évben az ötszörösére nőtt. Mi több, egy technikus éves bruttó átlagkeresete 571 ezer forinttal magasabb, mint egy szakmával nem rendelkező érettségizettnek" – hangsúlyozta.

Ma már az általános iskola után a legtöbben a technikumokat választják, de ha minden iskolatípust figyelembe veszünk, ma tízből hat fiatal a szakképzésben tanul – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette: a napokban zárult a szakképzésben tanulók bemeneti mérése több mint 42 ezer tanuló részvételével, melynek célja, hogy felmérjék a szakképzésbe érkező diákok tudását, képességeit, készségeit. Ez alapul szolgál a tanulók teljesítményének nyomonkövetéséhez. "Fontos kiemelni, hogy folyamatosan javulnak a szakképzésben tanulók eredményei, az utóbbi években közel 20 százalékkal csökkent az évismétlők száma és az éves lemorzsolódás mértéke a tavalyi tanévben 7,67 százalékra csökkent" – mondta a helyettes államtitkár.

Hirdetés
Hirdetés