Hirdetés
Hirdetés

Fedezd fel Szlovákiát, és suhanj szélsebesen az autópályákon!

Borosodihír | 2024. 03. 15. | 14:08:12
XXX
Fedezd fel Szlovákiát, és suhanj szélsebesen az autópályákon!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szlovákiában számos autópálya épült, amely jelentősen megkönnyíti mind az autósok, mind a fuvarozók életét. Mindemellett gyorsforgalmi utak is szép számmal vannak északi szomszédunknál, így alapvetően meglehetősen jó tempóban lehet eljutni egyik pontból a másikba.

Amit a szlovák autópályákról tudni kell

Míg idehaza az M0, M1, M2, stb. elnevezések használatosak, addig a szlovákoknál az autópályákat a D1, D2, D3 és D4 elnevezéssel illették. A gyorsforgalmi utakat R1, R2, R3, R4, R5, R6, R7 és R8 jelzésekkel látták el.

Ha az országban a lehető leggyorsabban szeretnél közlekedni, akkor nem úszhatod meg a szlovák autópálya matrica vásárlást. Jó hír, hogy még akkor is könnyen és gyorsan szert tehetsz szlovák matricára, ha nem rendelkezel ottani állampolgársággal. Már jóval az utazást megelőzően, otthonod kényelméből megvásárolhatod a szlovák sztrádákra vonatkozó úthasználati jogosultságodat anélkül, hogy át kellene lépned a határt. Ehhez nem kell mást tenned, mint felkeresni az Evignet24 weboldalát, vagy kattints a fenti linkre!

Különféle időtartamú matricákat vehetsz

Ahogyan Magyarországon, úgy Szlovákiában is vannak különféle időtartamú autópálya matricák. Vehetsz éves, 30 napra szóló, valamint 10 napos változatot is. Értelemszerűen minél rövidebb időtartamra szól a matrica, annál olcsóbb. Érdemes tudni, hogy a 3,5 tonnát meghaladó járműveknek extra díjat kell fizetni.

Az online vásárolt matricát nem kell kinyomtatni, digitális formában használható. Javasolt legalább 30 perccel a szlovák autópályára történő felhajtás előtt megváltani az úthasználati jogosultságot a bonyodalmak elkerülése érdekében.

Érdekességek a szlovák autópályák kapcsán

Szlovákia ismert történelmi városait köti össze a D1-es jelű autópálya. Ezek közé tartozik Nagyszombat, Trencsén, Kassa és Nagymihály. Ha Magyarországról Csehországba szeretnél eljutni, akkor a D2-es autópályán érdemes haladnod. Ezen az úton lehet egyébként Pozsonyba is elautózni. Amennyiben Ausztriába tartasz, akkor is a D2-esen kell közlekedned, egészen a határig elgurulhatsz rajta.

A D3-as autópálya közel 60 kilométeres, a Zsolnáig történő utazás lehet kényelmesebb, ha azt a sztrádát választod. Tervben van, hogy bővíteni fogják ezt az autópályát. Ha ez valóban megtörténik, akkor a nyomvonal egészen a lengyel határig fog érni.

A D4-es autópályáról eddig még nem esett szó. Ez a pozsonyi körgyűrű rendkívül fontos eleme. Az osztrák határon, az S8-as autóút végétől kezdődik, és az ugyancsak ausztriai A6-os autópályáig ér.

Szlovákiában nem csak az autópályák fizetősek

Jó észben tartani, hogy a szlovákoknál nemcsak az autópályák, hanem a legtöbb gyorsforgalmi út is fizetős. Ezekből 760 kilométernyit találni északi szomszédunknál, és ugyanúgy szlovák autópálya matricával lehet rajtuk suhanni. Vannak olyan szakaszok is persze, amelyek díjfizetés nélkül is használatba vehetők, ezeket külön táblával jelzik.

Hirdetés
Hirdetés