Hirdetés
Hirdetés

Gond van a SZÉP-kártyákkal

| 2016. 02. 23. | 12:11:55
Az Európai Bíróság szerint.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A luxembourgi testület úgy döntött, nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszerének egyes elemei. A bírság elsősorban azt kifogásolta, hogy a magyar kormány korlátozta a kibocsátók körét, így külföldi cégek magyarországi fióktelepei sem adhatnak ki SZÉP-kártyát. A bíróság úgy ítélte meg, hogy hiányzik a szolgáltatás szabadsága. Az uniós döntés ellen nincs jogorvoslat, az ítéletet a lehető leggyorsabban végre kell hajtani.

Nem felel meg az uniós irányelveknek

A bíróság február 23-án, kedden nyilvánosságra hozott döntése szerint az a tény, hogy a más tagállamban letelepedett vállalkozások magyarországi fióktelepei nem bocsáthatnak ki SZÉP-kártyát uniós irányelvet sért, mivel a tagállamok nem akadályozhatják a szolgáltatókat a letelepedési formájuk megválasztásában. Egyebek mellett azt is megállapították, hogy a magyar jogi szabályozás nem egyeztethető össze az uniós irányelvvel, mivel a szolgáltatók jogi formájára vonatkozó követelmények nem különböztethetik meg hátrányosan székhely szerint a vállalkozásokat.

NGM: biztonságban legyen a munkavállalók pénze

Az NGM kifejtette: a SZÉP-kártya esetében a per kizárólag azt a kérdést érinti, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelniük a SZÉP-kártyát kibocsátó vállalatoknak. A feltételek mindegyike azt hivatott garantálni, hogy a kártyát használó mintegy 1,2 millió munkavállaló pénze biztonságban legyen, olyan kibocsátó vállalatoknál, amelyek stabil pénzügyi háttérrel, jelentős szakmai tapasztalattal, és országos lefedettségű ügyfélszolgálati hálózattal rendelkeznek.

Hirdetés
Hirdetés