Hirdetés
Hirdetés

Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép

| 2024. 05. 20. | 16:51:23
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Átalakulhat a jogosítványszerzés folyamata (Fotó: Illusztráció/Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Magyar Közlöny május 10-i számában kihirdették az ingyenességhez szükséges jogszabályváltozásokat - írja a Telex, amely azt írja, az 1988. évi I. törvény közlönyben kihirdetett módosításából kiderül, az ősszel kezdődő tanévtől középiskolákban is oktathatják majd az autóvezetéshez szükséges elméleti tananyagot, tehát a KRESZ-t, valamint a járműkezelési és -üzemeltetési ismereteket. Ezen felül a gimnáziumok és szakiskolák az elméleti vizsgáztatásra is felhatalmazást kapnak, ráadásul ehhez a közlekedési hatóság engedélyére sem lesz szükségük.

Ezáltal jelentős bevételtől esnek el az autósiskolák - állapítja meg a Telex szerzője.

A jövőben a honvédség is tarthat majd gyakorlati autós oktatást, és vizsgáztathat is a törvénymódosítás szerint, az viszont még nem ismert, hogy milyen keretek közt, illetve milyen oktatókkal fogják ezt megszervezni.

A közlönyből nem derül ki, milyen elméleti tananyagot kell majd tanulniuk a diákoknak a középiskolákban, de ezzel kapcsolatban a szakma képviselőinek várakozása szerint hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki. Az ügyben a Telex kérdéseket küldött az Építési és Közlekedési Minisztériumnak és az oktatási ügyekért felelős Belügyminisztériumnak.