Hirdetés

Megújul a bogácsi utcasarok

borsodihir.hu | 2023. 11. 30. | 12:55:36
Az Ady Endre utca zöld vérkeringést kap.
Megújul a bogácsi utcasarok
A Glóner-ház (Fotó: Google Maps)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két részből álló ajánlattételi felhívást jelentetett meg a bogácsi önkormányzat a Közbeszerzési Értesítő november 30-i számában. Pályázati eljárás keretében keresik a vállalkozót a Glóner-ház felújítására és és Ady Endre út fejlesztésére. A majdani nyertes ajánlattevőnek 12 hónap áll rendelkezésére a munkák elvégzésére. A kivitelezők jelentkezését december 15-ig várják.

Glóner-ház

Az Alkotmány utca és Ady Endre utca sarkán található jelenleg használaton kívüli épületeknek a tervek szerint új, közösségi és kulturális funkciót adnak.
A Glóner udvar jelenleg potenciális fejlesztési terület, önkormányzati tulajdonban lévő, jelenlegi állapota miatt használaton kívüli ingatlan együttes. A saroktelken három építmény található, ezek közül építészeti és városképi szempontból a Bogácsi Önkormányzattal egyeztetve kettőt ítéltek megtartandónak: a sarkon lévő építményt (Glóner-ház), valamint az Alkotmány utcán mellette található egykori iskolaépületet (műhely). A bontandó építmény területének felszabadítása megnyitja a belső udvart a leendő közösségi funkciók számára (ökopiac, karácsonyi vásár stb.). A későbbiekben nem hasznosítható épületrészeket el kell bontani. 
Glóner-ház: Jelenleg használaton kívüli, egykori kocsmaépület felhasználási módja változik meg. Meglévő épület tetőszerkezetének cseréje, a külső és belső burkolatok felújítása után üzlethelyiségek létrehozása a tervezési szándék.
Glóner-udvar: Az udvar területén jelenleg rossz minőségű aszfaltburkolat található, tárolás céljára használják. Az új funkciók következtében bővítés szükséges. A fűtési rendszer megújul, az elektromos hálózatot bővítik.

Ady Endre út

Az Ady Endre út fejlesztése során a funkciók bővítésére helyezik a hangsúlyt. Az utca fő funkciójaként a tér és a patakpart közötti gyalogos tengely erősítését tűzték ki célul. Ennek megvalósítása során az utcában egységes, felújított burkolatot, új, marasztalásra ösztönző bútorokat, valamint szelektív hulladékgyűjtőt és okospadot helyeznek ki. A kialakítás során a gyalogos közlekedést zöldsávval választjuk el az autós forgalomtól, melyek méretét a patakpart irányába szélesítjük, ezzel is igyekezve a patakpartot természetesebb formában bekapcsolni a település vérkeringésébe. 

– Új világítás, részben napelemes térvilágítással 
– Növényültetés (a területre jellemző őshonos vagy magyar nemesítésű fajok) kiválasztására. 
Közműépítés: a parkoló oldalán két helyen a meglévő légkábelt módosítják.
A parkoló oldalon az árok burkolatot kap, a behajtók alatt zárt átereszt építenek. .
Földmunkák és környezetrendezés
– Tereprendezés
Aszfalt burkolatú útépítés: 890 m2
Betonkő burkolatú útépítés: 983 m2
Betonkő burkolatú járdaépítés: 962 m2
– Tájépítészeti munkák, három szintű növényesítéssel kompletten: 700 m2