Hirdetés
Hirdetés

Mennyire éri meg az éves autópálya-matrica?

Borsodihír | 2024. 10. 05. | 08:16:54
Lássuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni.
Mennyire éri meg az éves autópálya-matrica?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az év nagy része már eltelt, ami azt is jelenti, hogy idén már nem valószínű, hogy valaki éves autópálya-matricát vásároljon. Ezzel együtt már nincs messze az év vége, amikor a legtöbben megvásárolják majd a 2025-ös éves e-matricákat. Jelen cikkben arról lesz szó, hogy kinek éri majd meg az éves autópálya-matrica, illetve ki az, aki inkább a rövidebb időtartamra szóló e-matricákkal jár jól.

Milyen autópálya-matricát vásárolhatsz?

Bár a legtöbben tisztában vannak az opciókkal, nézzük meg röviden, hogy milyen sztrádamatricák közül lehet válogatni 2025-ben:

  • Éves országos autópálya-matrica: 59 210 Ft
  • Havi országos autópálya-matrica: 10 710 Ft
  • 10 napos országos autópálya-matrica: 6620 Ft
  • Napi országos autópálya-matrica: 5 320 Ft
  • Éves vármegyei autópálya-matrica: 6 890 Ft

A fenti felsorolásban a D1 kategória árait adtuk meg, amelybe a maximum 3,5 tonna össztömegű, a sofőrrel együtt legfeljebb 7 utas szállítására alkalmas járművek tartoznak.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni?

Alapvetően két fő szempont van: az egyik a költség, azaz hogy egy évben mennyit fizetünk az autópálya-matricáért, a másik pedig a kényelem. A mai rohanó világban ugyanis rengeteg dolgot kell észben tartanunk, ami kifejezetten sok stresszt okoz. Az éves országos sztrádamatrica óriási előnye, hogy elég évente egyszer megvenni, így utána már nem kell azon gondolkodni, hogy vajon vettünk-e már e-matricát vagy sem. (És nem áll fenn annak a veszélye sem, hogy elfelejtjük, és autópálya-bírságot szedünk össze).

Kinek érik meg az éves autópálya-matricák?

Az éves országos e-matrica esetén elég egyértelmű a helyzet. Ha sokat autózol országszerte, akkor szinte biztos, hogy megéri éves autópálya-matricát venned: megveszed év elején, és onnantól nem kell vele foglalkoznod. Ahogy azon sem kell gondolkodnod, hogy akkor egy adott útvonal fizetős-e vagy sem, mert bár az autópályákat sokan tudják fejből, a fizetős gyorsforgalmi utak jó részét valószínűleg nem fogjuk ismerni.

További előny, hogy az utazás tervezésekor sem kell a Google Maps-en vagy a Waze-n belül állítgatni, hogy az alkalmazás kihagyja-e a fizetős utakat, vagy sem. Egy szó mint száz: ha sokat autózol, abszolút meg fogja érni egy éves országos e-matrica. Ugyanez igaz akkor, ha szívesen rászánsz ennyi pénzt arra, hogy kényelmesebben utazz egész évben.

Az éves vármegyei matrica akkor éri meg leginkább, ha nem autózol sokat országszerte, azonban a vármegyéden belül vannak olyan fizetős utak, amelyeket rendszeresen használsz. Ha például Pestre ingázol napi szinten az M7-esen, viszont másfele nem jársz gyakran, akkor jó eséllyel elég lesz egy-két vármegyei e-matricát vásárolnod. Ebben az esetben persze további sztrádamatricára lesz szükséged, amennyiben másfelé is mennél az országban.

Kinek érik meg a napi, tíznapos és havi autópálya-matricák?

A napi, tíznapos és havi e-matricák azoknak érik meg, akik relatíve ritkán használják a fizetős utakat. Az éves országos autópálya-matrica ára több, mint 57 ezer forint, így azok számára, akik csak ritkán autópályáznak, felesleges ennyit költeni.

A megoldás hátránya az, hogy mindig észben kell tartani az e-matrica megvásárlását, ezzel együtt így sem nagy feladat: laptopról vagy telefonról egy-két perc alatt el lehet intézni. Ha tehát nem akarsz feleslegesen költeni, és megéri számodra rászánni azt a pár percet alkalmanként, akkor inkább rövidebb távú e-matricát vegyél.

Egy hasznos tipp

Ha bizonytalan vagy benne, hogy melyik sztrádamatrica éri meg neked a legjobban, gondold végig, merre jártál az idei évben, vagy éppen tavaly. Egy kis utánaszámolással látni fogod, mennyit költöttél, és végig tudod gondolni, vajon hogyan járnál a legjobban a jövőre nézve.

Hirdetés
További híreink
A minisztérium tudatta: kedvezők a magyar üzemanyagárak
A minisztérium tudatta: kedvezők a magyar üzemanyagárak
Szeptemberben a benzin átlagára hazánkban 585 forint volt.
Világsztárokkal érkezik a Rallycafé őszi lapszáma
Világsztárokkal érkezik a Rallycafé őszi lapszáma
Az október végi Zemplén Rallyn dől el a 2024-es abszolút magyar ralibajnoki cím.
Ingyenes jogosítvány a végzős diákoknak: elindult az elméleti tanfolyam
Ingyenes jogosítvány a végzős diákoknak: elindult az elméleti tanfolyam
Az ingyenes csomagnak nem része az egészségügyi alkalmassági vizsgálat, továbbá a gyakorlati vezetés döntően továbbra is piaci autósiskoláknál történik majd.
A minisztérium kijelentette: kedvezők a magyar üzemanyagárak
A minisztérium kijelentette: kedvezők a magyar üzemanyagárak
Augusztusban Magyarországon a benzin átlagára 7 forinttal volt kedvezőbb a szomszédos országok átlagáránál.
Jó hír az autósoknak: ismét csökken a benzin ára
Jó hír az autósoknak: ismét csökken a benzin ára
Már 600 forintot sem kérnek literjéért.
Akkumulátor-feldolgozás: a világ legjobb technológiája kell hazánknak
Akkumulátor-feldolgozás: a világ legjobb technológiája kell hazánknak
Nagy Márton koreaiakkal tárgyalt a zöld átállásban rejlő lehetőségekről.
Hirdetés