Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi teszi a jó raktárt?

borsodihir.hu | 2023. 12. 06. | 13:16:46
Minőségbiztosítási elvárások a logisztikai piacon.
Mi teszi a jó raktárt?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi években egyre több vállalat ismeri fel, hogy megítélésük nem csupán a termékminőségtől, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatások színvonalától is függ. Nem véletlenül kap egyre nagyobb hangsúlyt a logisztikai megoldások minősége. Lássuk, milyen követelményeket támasztanak a megbízók, és miben rejlik a versenyelőny lehetősége!

Ahogy a raktározási szolgáltatásokkal, úgy magukkal az épületekkel szemben is egyre magasabbak az ügyfelek elvárásai, hiszen ami itt történik – vagy nem történik – az árukkal, az nagyban meghatározza a teljes ellátási lánc színvonalát, megbízhatóságát.

Fizikai környezet

Azt, hogy egy adott raktár milyen jellegű áruk tárolására, illetve milyen árukezelési műveletekre alkalmas, elsősorban a fizikai adottságok határozzák meg. Már egy hagyományos szárazáru-raktár működtetése is jóval bonyolultabb feladat, mint gondolnánk, nem beszélve a speciális környezetet biztosítani képes létesítményekről.

Kulcsfontosságú a frissesség

Kiemelt szerepe van a különböző gépészeti, elsősorban a hűtési és szellőzési rendszereknek. Ezek a berendezések a hatalmas terek megfelelő légcseréjéről és klímájáról gondoskodnak, és ez egy szabályozott hőmérsékletű raktárban az ott tárolt termékek – leggyakrabban élelmiszerek – minőségmegőrzésének alapvető feltétele is.

Biztonság és nyomon követhetőség

Minden termék érték, és minden egyes tönkrement, megsemmisült tétel anyagi veszteséget jelent. A fejlett biztonsági rendszerek elengedhetetlen elemei a logisztikai létesítményeknek, különös tekintettel a nagy értékű, lopás vagy károsodás veszélyének kitett termékek esetében. A szigorú beléptetőrendszerek és kamerahálózat mellett azonban idesorolhatjuk a tűzbiztonsági és kármentő eszközöket és eljárásokat is. Utóbbiak létfontosságúak a veszélyesáru-raktárakban.

Csak a legkorszerűbb raktárak maradnak versenyben

A logisztikai ingatlanok piacán a környezettudatosság terén is egyre magasabbra kerül a léc, leggyakrabban már a tervezési fázisban eldől, hogy a fejlesztő milyen fenntarthatósági tanúsítvány megszerzését tűzi ki célul. Ezek a besorolások pedig szigorú műszaki, technikai megoldásokat követelnek meg. Egy modern raktár ma elképzelhetetlen hatékony hőszigetelés, energiatakarékos hűtési-fűtési rendszerek és fejlett épületenergetikai megoldások nélkül, sőt az iparágban egyre inkább sztenderddé válik a megújuló energiaforrások hasznosítása – márpedig a hatalmas, egybefüggő tetőfelületek kiváló terepet szolgáltatnak napelemek telepítéséhez. Hasonlóan energiahatékonynak és környezetbarátnak kell lennie az eszközparknak, legyen szó elektromos árumozgatókról vagy csomagolóberendezésekről.

Szolgáltatási minőség

A legmodernebb raktár sem lehetne versenyképes a legfejlettebb irányítási rendszerek, illetve az ügyfeleknek nyújtott magas színvonalú szolgáltatások nélkül. Mivel ezen a téren sokkal kevésbé kézzelfogható ismérvekről beszélünk, mint például a műszaki megoldások esetében, egy sor mérőszám, teljesítménymutató alkalmazására lehet szükség, amelyeket a megbízó és a szolgáltató közösen határoznak meg.

Mennyire tárgyilagos?

A minőségre vonatkozó sarokkövek kijelölésére a logisztikai szektorban is régóta fennáll az igény. Elsősorban folyamatok szabályozásáról van szó, amit ma már nemzetközileg elfogadott szabványok, sőt teljes szabványcsaládok tesznek lehetővé. Az egyik legismertebb szabvány az ISO 9001 minőségirányítási szabvány, amely közös értelmezési keretet ad a feleknek a raktárak minőségbiztosítási követelményeivel kapcsolatban.

A korábban presztízsértékkel bíró tanúsítvány megléte mára egyre inkább feltétel – a logisztikai szolgáltatásokara kiírt tenderekben is egyre gyakrabban szerepeltetik az ajánlatkérők.

Nem ennyire egyoldalú

A megbízókért versengő szolgáltatók akár önként is bevezetnek különböző irányítási rendszereket, ezzel próbálva piaci előnyhöz jutni. Ugyanakkor a raktározás minőségbiztosítási követelményeiről szólva nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy ezen a téren magának a megbízónak is van feladata. A raktározásra szánt termékeknek megfelelő jelölésekkel, vegyi anyagok esetén biztonsági adatlappal kell rendelkezniük. A logisztikai szolgáltatónak ugyanis teljes körű információval kell rendelkeznie az áruról, többek között arról, ha az romlandó, sérülékeny, hűtést vagy szabályozott hőmérsékletet igényel, tűz- vagy robbanásveszélyes, esetleg illékony vagy mérgező. Nem utolsósorban olyan csomagolásban kell tárolásra átadni a terméket, amely kellő mértékben megóvja a tárolással járó normál behatásokról.

A szektor élvonalában

A hazai és az európai logisztikai szolgáltatói piac meghatározó szereplőjeként a Raben Group hazánkban öt telephelyen több tízezer négyzetméteren üzemeltet raktárakat. Ezek között megtalálható veszélyes áruk tárolására alkalmas létesítmény csakúgy, mint a több hőmérsékleti zónára osztható, részben hűtött raktár.

A vállalat a versenyszférában csaknem egyedülálló módon öt szabvány szerinti irányítási rendszert működtet. Ez képessé teszi arra, hogy megfeleljen a raktárakkal szembeni legszigorúbb minőségbiztosítási követelményeinek, emellett környezet-, energia-, munkahelyi egészség- és biztonságirányítási, valamint élelmiszerbiztonság-irányítási tanúsítvánnyal is rendelkezik. Mindezzel jelentős előnyt kínál ügyfeleinek, akik számos folyamatot, fenntarthatósági vagy biztonsági gyakorlatot készen kaphatnak. Emellett pedig – mivel a szabványok nemzetközi szinten is közös „nyelvként” szolgálnak – könnyű értékelhetőséget és összehasonlíthatóságot biztosítanak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
Elkezdődött a párizsi olimpia: hajó szállította a magyarokat
206 nemzet csaknem 11 ezer versenyzője verseng egymással.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés