Hirdetés
Hirdetés

Mit érdemes tudni a mopsz kutyafajta kapcsán?

Borsodihír | 2024. 07. 23. | 13:49:00
XXX
Mit érdemes tudni a mopsz kutyafajta kapcsán?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha szereted a kutyákat, akkor egy mopsz fajtájú eb garantáltan pillanatok alatt le fog venni téged a lábadról. Igazából ez egy rendkívül különleges rassz.

Az őket nagyon jól ismerők szerint e nem túl termetes állatkák kicsiny testében igazából többféle kutyafajta is megtalálható egyidőben, ha lehet ilyet mondani. Nemcsak a felnőtt, hanem a kölyök mopszok mellett is élménydús pillanatokat élhet meg minden gazdi és annak családtagjai is.

A császár kutyája

Ha egy mosz kutyussal osztod meg a hajlékodat, akkor tudnod kell, hogy a szőrét igazából eléggé durvának lehet nevezni. Ennek ápolásához jól jöhet a Falatozoo.hu állateledel webáruház fésűi közül egy-két darab. Ezekkel remekül ki tudod rendszeresen tisztítani az állatka bundáját. Emellett a szemek és a fülek megpucolása és rendszeres ellenőrzése is melegen ajánlott. Ne feledkezz meg akkor már a háton és a fejen található, imádnivaló ráncok közt megbúvó szennyeződések megtisztításáról sem, ezeket próbáld szárazon tartani.

Sokan úgy hiszik, hogy a mopsz angol fajta, pedig Kínában tenyésztették ki a buldogokból. Csupán a császárnak lehetett ilyen kutyája, ezért ragadt rá a császár “kutyája“ elnevezés. Luxuséletük volt és saját őrök vigyáztak rájuk. Európába holland közvetítéssel került a XVI. században, s az 1900-as évektől egyre népszerűbbé vált az egész világon.

Egészséges táplálás

A mopsz nagyon népszerű kutya, s a tenyésztők mindenképpen igyekeztek kiküszöbölni a lehetséges betegséget. Ám ennek ellenére mégis küzd ez a fajta is fajtaspecifikus betegségekkel. Mivel túlzottan lapos orrú, ráncos divatkutyává "faragták" őket, számos közülük légzésproblémáktól szenved. Szemük szaruhártya-gyulladásra és elfekélyesedésre lehet hajlamos, mivel ezek dülledtek.

Egy gondos gazdi azonban nagyon sokat tehet azért, hogy kis kedvence egészségesen fejlődjön és minden napja boldogan teljen. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni minden kutya táplálására. A mopsz etetése is fontos tehát az egészség megőrzése szempontjából. Az eleségének magas százalékban kell húst tartalmaznia, emellett lehet benne kevés zöldség és gabonaféle is. A Falatozoo.hu állateledel webáruházban száraz és nedves tápok nagy választékát találod, ezek között a különleges táplálási igényekhez is sokféle kiváló minőségű termék között válogathatsz.

Nem öleb

Egy mopsz tömzsi, de nagyon izmos. Nem igazán ugatós fajta, s az agresszivitás sem jellemző rá. Pont emiatt sem ismeri fel sok esetben, ha egy másik kutya agresszíven viselkedik az irányába. Gyakran emiatt veszélyes helyzetekbe kerülhet. Mivel a buldogokkal áll rokonságban, nem igazán visszahúzódó vagy félénk. Valójában igazi kis bohócok, akik hihetetlenül játékosak. Bár a lábai rövidek, imád állandóan mozgásban lenni, s nagyon jól is teljesít ügyességi játékokban, akadályfutásban. Ha egy nyitott és barátságos kutyát keresel, a mopsz kiváló választás.