Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orrmandulaműtét Miskolcon: hálapénzért hamarabb?

ugyeszseg.hu | 2024. 07. 01. | 11:27:44
Vádat emeltek egy kislány anyja, nagyanyja és az orvos ellen.
Orrmandulaműtét Miskolcon: hálapénzért hamarabb?
Pénzbüntetést kér rájuk az ügyészség (Fotó: Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy férfi és két nő ellen vesztegetés miatt. Az orvos az ütemezett műtét időpontját a vádlottak által átadott 100 000 forint ellenében előbbre sorolta.

A vádirat szerint 2022 nyarán a férfi adjunktusként dolgozott egy miskolci kórházban. A nők hozzátartozók – anya és leánya – a leány gyermekének orrmandula műtétre volt szüksége. Az anya kereste meg az orvost szakambulanciájának rendelőjében és annak érdekében, hogy az ütemezett műtétet hamarabb végezzék el, a kórház folyosóján 100 000 forintot adott át.

A műtét után az anya többször eredménytelenül kereste az orvost, így az anyját, azaz a gyermek nagyszülőjét további 100 000 forint átadásával bízta meg, amelyet az orvos ismételten elfogadott, így összesen 200 000 forintot vett át. Az eljárás során azt nem lehetett megállapítani, hogy a műtét előrehozatalára orvosilag indokolatlanul került volna sor.

Az egészségügyről szóló törvény rendelkezése szerint az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért semmilyen pénzbeli előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el.

2022 évben a havi minimálbér bruttó 200 000 forint volt, így az elfogadható ajándéktárgy értéke, azaz a hálapénz 10 000 forintot nem haladhatott meg.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottak közül tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben az orvossal és a műtött gyermek édesanyjával szemben pénzbüntetést, míg a nagyszülővel szemben próbára bocsátás intézkedést indítványozott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés