Papp László: Debrecen erős város

| 2015. 04. 11. | 14:56:10
Átadták a város díjait.
Papp László: Debrecen erős város
Hirdetés
Hirdetés

A város napja alkalmából ünnepi közgyűlést tartott a debreceni önkormányzat szombaton a Kölcsey központban, ahol átadták a város díjait. A polgármester felidézte, hogy I. Lipót király 1693. április 11-én adott szabad királyi városi rangot Debrecennek, amit pontosan 300 évvel ezelőtt, 1715-ben iktattak törvénybe.

Az elődök megküzdöttek azért, hogy ma Debrecen erős, gyarapodó, fejlődő városként emlékezhessen meg az évfordulóról. Ma Debrecen Magyarország legnagyobb vidéki városa, amelynek szelleme, ereje túlmutat közigazgatási határain

- mondta ünnepi beszédében Papp László polgármester, majd a hagyományoknak megfelelően átadta Debrecen díjait. Díszpolgári címet kapott Imre László irodalomtörténész, akadémikus, a Debreceni Egyetem volt rektora és Kóti Árpád, a Nemzet Színésze, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Kossuth- és Jászai-díjas színésze, érdemes és kiváló művész. Pro Urbe-díjat vehetett át László Ákos grafikusművész, Makoldi Sándor festőművész és P. Szalay Emőke, a debreceni Déri Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa. Debrecen város Mecénás-díját az idén Ábrahám László, a National Instruments Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kapta.

Debrecen sajtódíját Vojtkó Ferenc, a városi televízió munkatársa vehette át, illetve a 2014-ben elhunyt Petromán László (posztumusz) kapta. A Kölcsey Ferenc ösztöndíjat az idén a debreceni Csokonai Nemzeti Színház kapta Orbán János Dénes erdélyi író A magyar Faust című drámájának a színpadra állításáért.