Hirdetés
Hirdetés

Személyi kölcsönt igényelnél? Itt vannak a legfontosabb feltételek

Borsodihír | 2024. 04. 24. | 19:14:12
XXX
Személyi kölcsönt igényelnél? Itt vannak a legfontosabb feltételek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A személyi kölcsön a népszerű hitelfajták közé tartozik, melynek főként az az oka, hogy az igényelt összeget bármire felhasználhatjuk, mivel szabad felhasználású. Ez esetben az adós jövedelme jelenti a bank számára a biztosítékot.

Mielőtt még komolyabb pénzügyi döntést hoznánk, elengedhetetlen, hogy alaposan utána járjunk a témának. A Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora, illetve a szakértő cikkek sokat segítenek, hogy egyrészt pénzügyileg tudatosabbá váljunk, másrészt, hogy alaposan képbe kerüljünk ezt a területet illetően.

Mi az a személyi kölcsön?

Ahogy fentebb már kifejtettük, a személyi kölcsön egy olyan hitel, melyet az igénylő szabadon fel tud használni. Ha gyorsan van szükségünk nagyobb összegre, akkor nagyon hasznos lehet. Ilyen például, ha valamilyen halaszthatatlan kiadás merül fel, például orvosi kiadások, lakásfelújítás, autóvásárlás, esetleg oktatási célra szeretnénk pénzt felvenni, azonban a diákhitel valamiért nem jöhet szóba.

Kell hozzá ingatlanfedezet?

Nem. A személyi hitel fedezet nélküli kölcsön, vagyis biztosítékként nem kell felajánlani az ingatlant, elég a jövedelmünk.

Mekkora összeghez juthatunk hozzá személyi hitel formájában?

Akár már 500 ezer forintot is igényelhetünk személyi kölcsön formájában, a konstrukció plafonja pedig akár 15 millió forint is lehet. Az már más kérdés, hogy ha ekkora összegre van szükségünk, akkor nem biztos, hogy ezt a hiteltípust érdemes választani. Ha ingatlan vásárlása a cél, akkor a lakáshitelek terén célszerű alaposan körülnézni.

Mik az alapvető személyi kölcsön igénylési feltételek?

Egyes pénzintézeteknél lehetnek minimális eltérések, szigorúbb feltételek, azonban az alapvető kritériumok mindenütt hasonlóak. Először is az igényléshez szükséges egy minimálisan elvárt jövedelmi szint, vagyis a fizetésünknek el kell érnie ezt az összeget. Ez általában a minimálbér, melynek nettó összege 2024-ben 177 422 forint, de a szükséges jövedelem mértékét az igényelni kívánt összeg is befolyásolja.

Az igénylési feltételek a munkaviszony hosszára is kiterjednek. Általában 3-6 hónapon keresztül kell tartósan ugyanazon a munkahelyen dolgoznunk, hogy hitelt igényelhessünk. Emellett az is fontos, hogy nem lehetünk próbaidősek az igénylés idején. Vállalkozóként jellemzően egy éves vállalkozói múlt az elvárt, de akár egy teljes lezárt üzleti évre is szükség lehet.

Talán említenünk sem kell, de a hiteligénylés csak akkor jöhet szóba, ha nem szerepelünk negatív adósként a KHR listán, vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszerben. A negatív listára úgy kerülhetünk fel, ha a mindenkori minimálbért meghaladó tartozásunk van legalább 90 napja a hitelünk kapcsán. Emellett csalás és visszaélés miatt is itt találhatjuk a nevünket. 

Ha még nem rendeztük a tartozást, akkor aktív státusszal szerepelünk a KHR listán. Ekkor biztosan elutasítják az igénylésünk. Ha már rendeztük a tartozást, akkor passzív státuszba kerülünk, de jellemzően így sem fogunk hitelt kapni. Az elmaradás rendezése esetén, egy év múltán lekerülhetünk a passzív listáról és akkor lehetőségünk nyílik a sikeres igénylésre.

Hirdetés
Hirdetés