Hirdetés
Hirdetés

Több százan tüntettek a Madách Imre Gimnázium leváltott igazgatójáért

MTI/Cívishír | 2024. 08. 29. | 08:35:09
„Azt tettem, amit tennem kellett” – reagált felmentésére Mészáros Csaba.
Több százan tüntettek a Madách Imre Gimnázium leváltott igazgatójáért
Nagy volt a felháborodás (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A budapesti Madách Imre Gimnázium elbocsátott igazgatója, Mészáros Csaba mellett tüntettek a gimnázium volt és jelenlegi diákjai, valamint tanárai augusztus 28-án este Budapesten.

A Belügyminisztérium szerdán közölte, hogy azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját. A döntést azzal indokolták, hogy "egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt".

Mint ismert, a Madách Imre Gimnázium vezetése nem volt hajlandó bevezetni a telefonokra vonatkozó kormányrendeletet.
A gimnázium előtt tartott tüntetésen felszólaló diákok és tanárok beszédeikben nonszensznek nevezték, hogy 2024-ben a kormányzat nem az okos eszközök intelligens használatára akarja nevelni a diákokat, hanem be akarja azokat tiltani. A felszólalók emlékeztettek arra is, hogy a Madách Imre Gimnázium az ország egyik legmagasabb színvonalú – tavaly az országos felmérésekben kilencedik helyen álló – közoktatási intézménye. Az igazgató – aki több mint 20 éve vezeti az intézményt – érdemeként említették: amellett, hogy nagyon magas színvonalúvá tette az intézményt, jó közösséget is teremtett. A tüntetők felszólították Pintér Sándor belügyminisztert, vonja vissza a Mészáros Csaba elbocsátásáról szóló döntést. A szervezők meghívták a Madách Imre Gimnáziumért és a magyar oktatás jövőjéért aggódókat a hétfőn, a Belügyminisztérium előtt tartandó tüntetésre.

Megszólalt Mészáros Csaba

Mészáros Csaba az éjjel rendkívüli posztot írt, amelyben kifejti, ez az utolsó igazgatói bejegyzése. Majd így folytatta: „Itt állok és mást nem tehetek” – utasította vissza Luther a hatalom kérését a kiközösítésén folytatott birodalmi gyűlésben, hogy vonja vissza tanait. Szembesítette a hatalmat azzal, hogy amire hivatkozik (keresztényi értékek) és ahogy működik, nincsenek összhangban egymással. Mert eredetiben olvashatta a Bibliát. Most ugyanabban a korban élünk. A kérdés: mitől nemzeti és mitől keresztény a mostani hatalom? Sajnos ennek mítosza elmúlt, csak az ideológiai alapot sajátítja ki magának. Én sem tehettem másként, mert amit eddig képviseltem, hiteltelenné vált volna a hatalom nyomásra.

Mészáros Csaba. Mészáros kiemelte, hogy nem rúgták ki, csak az igazgatói pozíciója alól mentették fel, így jövőre a Madách tanára lesz, és „kedvemre úgy zárom a pályámat, ahogy elkezdtem: tanítok. Nincs ennél nagyobb és felszabadítóbb boldogság. Ma csak én éreztem ezt.”

Mint írta, Maruzsa Zoltán államtitkárnak már augusztus 22-én elmondta, kitettek egy közleményt, melyben leírták, nem veszik el a gimnázium diákjainak okoseszközeit, és ezzel szemben az államtitkárnak akkor (és később sem) volt ellenvetése.

„Ha nincs a médiafelhajtás, nem mentettek volna fel. Mert nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens. Azóta többen megírtátok, hogy fideszes vezetésű iskolában nem vezetik be, de ők nem a trambulinról vizelnek a medencébe. Mi a diákjainkat eddig nem a hazugságra neveltük (legyen két mobiljuk, hisz ez fog történni), csak éppen az órán spontán nem mondhatom azt, hogy ezt a szöveget keressétek meg vagy a feladatot oldjátok meg, mert előzetes Kréta-adminisztráció nélkül a másikat nem vehetik elő. A másik, hogy aki demonstrál, nem értem teszi. Magáért, az iskolájáért és a gyermekei jövőjéért. Nem én kerültem méltatatlan helyzetbe. Én azt tettem, amit tennem kellett. Nem lehetett ma könnyű Maruzsa államtitkárnak lenni (láttam is). Főleg ennyire mondvacsinált indokkal. Én is tudom, hogy bármilyen per nyerhető. (Bár indoklás nélkül felmenthető bárki.) Az igazgatóságom alatt eljutott az iskola egy olyan színvonalra, hogy a lányai minket választottak és ide jártak. Majd felmenti az igazgatót. Nem a Madách változott... Persze Ő csak aláírja a miniszter döntését, de a kinevezésemet Pintér Sándor írta alá, a felmentésemet pedig ő. Ha a tantestület ugyanilyen erős és egységes marad, akkor egymás után lőhetik ki a saját igazgatóinkat, vagy hozhatnak ide bárkit, a Madách megmarad. Köszönöm a szeretetcunamit! Ha ez a helyzet nincs, nem tapasztalhattam volna meg. Boldog vagyok” – zárta gondolatait.

Hirdetés
Hirdetés