Hirdetés
Hirdetés

Történelmi jelentőségű kastélyépületet újítanak fel Berentén

Borsodihír | 2024. 05. 23. | 18:00:19
A község legértékesebb középülete lehet a Szepessy-kastély.
Történelmi jelentőségű kastélyépületet újítanak fel Berentén
A Szepessy-kastély (Fotó: google)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A József Attila utca 2. szám alatt található Szepessy-kastély  földszintes ingatlan alagsorral is rendelkezik, klasszicista stílusú hatablakos épület, amely valamikor az 1800-as évek elején épülhetett. Eredetileg kőfallal körbevett parkban állt, a kertben aranyhalakkal betelepített dísztó volt, s a kert egész területét sok virág és sétány tette hangulatossá. A volt kastélyban az utóbbi évtizedekben lakások voltak, majd irodák, szolgáltatások és könyvtár költözött bele. Az épület műszaki állapota elhanyagolt, lelakott, a homlokzati díszek, pilaszterek, lizénák, keretezések, íves és egyenes profilos párkányok, lábazat tönkrement vagy lefagytak, csak egy kis részen maradtak meg. Az alaprajzi rendszere, nyílásai nagymértékben átalakítottak, az eredeti térsor és nyílásrend szinte nem fedezhető fel.

A felújítás során a meglévő épületet eredeti szépségére állítják vissza, a régi vakolatdíszítéseket, párkányokat is rendbe teszik az eredeti nyílások és ablakok rekonstruálásával. A belsőben az eredeti vagy azzal azonos jellegű térstruktúra valósul meg. A beruházásnak köszönhetően az épület a település legértékesebb középületévé válhat, visszakapva eredeti történelmi karakterét és fényét. A helyreállítás speciális szakértelmet igénylő kivitelezői munka. A munkát csak a nyertes vállalkozás saját munkatársai végezhetik (alvállalkozó bevonása nélkül).

A beruházás elvégzésére 15 hónapja lesz a legkedvezőbb ajánlatot benyújtó, debreceni székhelyű Bihar Generál Kft.-nek. A munkát nettó 428,4 millió forintért végzik – olvasható a május 23-i Közbeszerzési Értesítőben.