Sárgatúró nélkül nálunk nincs húsvét

2016.03.24. 10:12

Sárgatúró nélkül nálunk nincs húsvét

Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk.

Hirdetés

Hirdetés

Szabolcsban és a Hajdúságban elképzelhetetlen a húsvét sárgatúró nélkül. Főként a görög katolikus vidékeken ismert, de térségünkben már annyira elterjedt, hogy vallástól függetlenül sokan elkészítik.

Legjobb házi tojásból

Ahány dl tej, annyi tojás kell hozzá. Plusz, ízlés szerint cukor, vaníliás cukor, csipetnyi só, és mazsola, de ez utóbbi elhagyható. Én általában egy liter tejből készítem, tíz tojással. Az igazi a házi vagy a tanyasi tojás, hiszen ekkor lesz élénksárga a sárgatúrónk. Én csak kevés cukrot teszek hozzá, mert inkább a semleges ízt szeretem, de vannak, akik az édesre esküsznek.  

Könnyű elkészíteni

Az elkészítés nem bonyolult. A hideg tejet fölteszem a tűzre kis vagy közepes lángra, cukrozom, sózom és a mazsolát is hozzáadom. A tíz tojást felverem, és az is mehet a többihez. Végig kevergetem, míg felforr. Csak úgy finoman, hogy nehogy leégjen, nem kell nagyon vadul kevergetni, mert akkor lesz szép, ha a fehérje és a sárgája is szépen látszik benne. Ekkor a savó kicsapódik a tejből, és az egész túrós állagú lesz. Sokan gézdarabon vagy konyharuhán szűrik át a masszát és összefogva a négy sarkát lecsöpögtetik. Én egyszerűbb megoldást választok, tésztaszűrőbe öntöm, kanállal jól lenyomkodom és hagyom csepegni. Hűtőbe teszem és rövid idő után egy szép félgömb alakú sárgatúróm lesz, ami szépen szeletelhető.  

Nem csak mutatós a húsvéti tálon, hanem nagyon jól kiegészíti a sonka, kolbász erőteljes ízét.

Sipos Marianna

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés