Miért van ilyen pocsék nyár?

2014.08.08. 17:32

Két meteorológus elárulja a titkot.

Hirdetés

Az idei nyár valójában melegebb a sokéves átlagnál, de csak mert igazi lehűlés nem volt közben. Viszont igazi hőség sem, a legmelegebb egy júniusi kánikulai nap volt eddig. Az elmúlt 110 évben csak kétszer volt ilyen csapadékos idő, és a folytatásban is ugyanilyen furcsa nyarunk lesz. Hogy mi ennek az oka, azt két meteorológus magyarázta el.

Az elmúlt több mint 110 évben mostanáig mindössze kétszer volt ilyen csapadékos, de ugyanakkor meleg a július – közölte a Kovács Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) éghajlati szakértője csütörtökön. Szinte minden nyáron előfordul, hogy néhány napig akár többször is vannak záporos, zivataros időszakok, az viszont szokatlan, hogy ez – mint most – az időjárási helyzet gyakorlatilag szinte egész nyáron fennmarad – tette hozzá kollégája, Bonta Imre.

A meteorológusok elmagyarázták, hogy a mostani időjárási helyzetet az okozza, hogy Közép-Európa felett már hetek óta meleg, nagy nedvességtartalmú és labilis rétegződésű levegő helyezkedik el, miközben a talaj közelében "sekély ciklonális mező" határozza meg az időjárást. Emiatt kedvezőek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában, valamint a Balkán-félszigeten is.

Kovács Tamás elmondta, hogy az elmúlt években már-már megszokhattuk a gyakran visszatérő, száraz nyári hőhullámokat, "idén azonban más arcát mutatja a nyár". A túlnyomóan fülledt idő miatt az elmúlt heteket "igen melegnek érezzük", és egyelőre kissé melegebb is az évszak a sokéves átlagnál. Ugyanakkor az OMSZ a legmagasabb hőmérsékletet, 36,5 Celsius-fokot még június elején mérte, azóta nem volt ennél melegebb Magyarországon. Ha a nyár hátralévő részében nem jön újabb kánikula, 1997 óta ez lehet a legalacsonyabb nyári maximumérték – tette hozzá.

Szóljon hozzá!

Hirdetés