Orbán: visszavezetjük a 13. havi nyugdíjat

Szabolcsihír

2020.04.06. 12:10

Orbán: visszavezetjük a 13. havi nyugdíjat
Varga Mihály pénzügyminiszter, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A miniszterelnök ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv 2. szakaszának programpontjait.

Hirdetés

Hirdetés

A gazdaságvédelmi akcióterv második szakaszának programpontjait ismertette a veszélyhelyzet 26. napján Orbán Viktor miniszterelnök.

Elindul a gazdaságvédelmi akcióterv 2. szakasza - jelentette be április 6-án délben a kormányfő, aki előrebocsátotta: tíz év emgfeszített és szívós munkájával már éppen egyenesbe jöttünk, amikor megjelent a koronavírus.

A helyzet igazságtalan - szögezte le, majd így folytatta: Nem tehetünk róla, de ez nem változtat azon, hogy meg kell vele küzdenünk. A járvánnyal és gazdasági következményeivel meg kell küzdenünk.

A gazdaságvédelmi akcióterv célja: amennyi munkahelyet a vírus tönkre tesz, annyit hoznak létre. A gazdaságvédelmi terv 3 ütemből áll, ennek első üteme volt a tb-járulékok csökkentése, a katásoknak nyújtott kedvezmény és a bankhitelek törlesztőrészleteinek felfüggesztése az év végéig.

A második szakaszban a GDP 18-20 százalékát csoportosítják át, a költségvetési hiányt 1-ről 2,7 százalékra emelik. Az akcióterv lényeges pontjai:

  • bértámogatás – rövidített munkavégzés esetén a bérek egy részét átvállalja az állam
  • a 2020-as kötségvetést átalakítják
  • munkahelytermtésre 45 milliárd forintot fordítanak
  • a turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film és kreatív ipar segítése
  • vállalkozások támogatása több mint 2 ezer milliárd forint értékben
  • a családok és nyugdíjasok védelmét szolgálja, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. 2021 februárjában 1 heti nyugdíjat kapnak az érintettek, és ezt folytatják a következő években. Ezt azzal mayarázta Orbán, hogy munkahelyket kell menteni, de nem feledkezhetünk meg a szüleinkről, nagyszüleinkről.
A feladatok koordinálása Palkovics László miniszter, az állami vállalatokat bekapcsolása Máger Andrea feladata, míg Varga Mihály a forrásokat biztosítja, és garantálja a pénzügyi fegyelmet.
Orbán Viktorgazdaság

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés