Orbán Viktor szerint ősszel újra támad a vírus

MTI

2020.05.01. 11:50

Orbán Viktor szerint ősszel újra támad a vírus
Orbán Viktor miniszterei társaságában

A kormányfő a Kossuth rádióban a járvány második hullámáról beszélt.

Hirdetés

Hirdetés

Magyarország az első csatát megnyerte a koronavírussal szemben, de a szakemberek szerint a vírus várhatóan októberben, novemberben második hullámban újra támad majd – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök május elsején a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A vírus nem ment el – folytatta –, csak „felkészültünk a vírus következő támadásának kivédésére”, mert a szakemberek szerint „lesz második hullám” egy nyári lassulás után.

A miniszterelnök egyebek mellett hangsúlyozta, a védekezés következő szakaszában is fenn kell tartani az időseket védő szabályokat, és külön előírások kellenek a legfertőzöttebb Budapestre és Pest megyére, az elhunytak 80 százaléka ugyanis innen származik. Így az ország központjában a kijárási korlátozások fennmaradnak, viszont a többi helyen új, könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezetnek be.

A következő napok legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend és a fokozatosság – mondta, megismételve: a kormány az osztrák tapasztalatokat is figyelve jár el, de a cseh lépéseknek is vannak hasznos következtetései Magyarországra nézve. A különleges jogrendet a miniszterelnök úgy értékelte: annak éppen az az előnye, hogy – nem különleges jogokat ad, hanem – különleges gyorsaságra ad lehetőséget a kormánynak. Új döntéseket kéthetente érdemes hozni, ennyi idő alatt lehet felmérni a változtatások következményeit – jegyezte meg. 

A járvány miatti gazdasági helyzetről azt mondta, az összkép „nem lelkesítő”, de mint a 2008-09-es gazdasági válság kezelésekor, most is a munkahelykérdés a legfontosabb szempont, mert ha van munka, van esély. Annyi munkahelyet fognak létrehozni – amiért személyes garanciát vállal –, amennyit a vírus megszüntet – ismételte meg. A munkanélküli segély 3 hónapra szól, az ezt követő jövedelempótló támogatásból pedig valóban nem lehet megélni, de e mellett, illetve helyett kínálnak majd fizetett képzést, közmunkát, állami cégek is növelhetnek létszámot bizonyos munkákra, az életerős fiatalokat pedig szívesen látják a hadseregben is – fejtette ki más témák mellett. 

MagyarországOrbán Viktorjárványkoronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés