Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nézőpont: Nem érez komolyabb drágulást a rezsiben a magyarok többsége

| 2022. 12. 29. | 19:17:00
A felmérés készítői azt mondják, érdekes képet mutat a pártpreferencia szerinti bontás.
Nézőpont: Nem érez komolyabb drágulást a rezsiben a magyarok többsége
Hirdetés
Hirdetés

A magyarok közel négyötöde nem érezte azt, hogy „nagy mértékben” nőtt volna a rezsiköltsége a tavalyi év azonos időszakához képest – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelynek összefoglalóját december 29-én juttatták el az MTI-hez.

Emlékeztettek rá: a magyar állam idén és jövőre is jelentős forrásokat fordít a rezsicsökkentés védelmére. Ugyan az átlagfogyasztás fölötti részre eső támogatás mértéke korlátozott, jól látható, hogy a magyarok túlnyomó többsége az intézkedések haszonélvezőjének tartja magát – tették hozzá. A felmérés szerint arra a kérdésre, hogy a „tavalyi évhez képest az előző hónapban hogyan alakultak a rezsiköltségei” decemberben a magyar választóknak a 33 százaléka azt jelezte, hogy nem történt változás, 2 százalékuknál pedig egyenesen csökkent a kiadási tétel összege.

További 39 százaléknak pedig csak „kis mértékben nőtt” a rezsiköltsége és mindössze a magyar választók ötöde – 22 százalék – számolt be jelentős növekedésről. A megkérdezettek 6 százaléka nem tudott felelni a kérdésre. „Ezek alapján elmondható, hogy decemberben a magyarok 78 százaléka nem, vagy csak kismértékben érezte a rezsiköltségeinek emelkedését az előző évhez képest. Mindez a kormány rezsicsökkentést védő intézkedéseinek sikerét mutatja” – írták.

Az összefoglalóban megjegyezték: érdekes képet mutat a pártpreferencia szerinti bontás, hiszen a rezsicsökkentés ügye már egy évtizede politikai vitatéma is. „Míg a Fidesz-szavazók 86 százaléka mondta azt, hogy nem, vagy csak kismértékben emelkedtek a tavalyihoz képest decemberre a rezsiköltségei, a baloldali szavazók 71 százaléka érezte ezt. A különbség tehát összefügg a pártszimpátiával, mégis jól látható, hogy még a baloldali választók túlnyomó többsége is saját bőrén érzi a rezsicsökkentés védelmét” – írták.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés