Hirdetés
Hirdetés

85 éves a mozi korszakos zsenije

| 2022. 04. 22. | 10:14:00
Soha nem tanult színészetet.
85 éves a mozi korszakos zsenije
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

John Joseph Nicholson 1937. április 22-én született Neptune Cityben (New Jersey). 17 éves korában Los Angelesbe költözött. Kezdetben az MGM képregényosztályán dolgozott, majd több tévésorozatban és játékfilmben szerepelt. A Szelíd motorosok (1969) hozta meg számára a nemzetközi elismerést.

Háromszoros Oscar- és hétszeres Golden Globe-díjas színész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Három Oscarján kívül kilenc alkalommal jelölte az akadémia, bár iskolai keretek között sosem tanult színészetet. Pályája során ragyogó alakításokat nyújtott a dráma, a vígjáték, a thriller műfajában is.

Exűrhajós és farkasmeber

1975-ben kapta meg először az aranyszobrot a legjobb férfi mellékszerepért – a Száll a kakukk fészkére McMurphyjével lenyűgözte a nézőket és a kritikusokat egyaránt. Ennek ellenére nem csak nagy szerepeket vállalt: visszautasította például Michael Corleone szerepét A keresztapában. 

Ragyogás (1980) című thrillerben megformált Jack Torrance egyik leghíresebb alakítása lett. 1983-ban a Becéző szavakban exűrhajósként Shirley MacLaine-t csábította el – meg is kapta érte második Oscar-díját. 1994-ben egy farkasembert keltett életre egy horrorfilmben, majd Sean Penn első rendezésében, a Menekülés az éjszakába című krimiben vállat főszerepet. A Lesz ez még így se! című vígjáték-drámában Helen Hunt oldalán az excentrikus író szerepében ismét sikert aratott – harmadszorra is elnyerte az Oscart. 

További népszerű filmjei: Batman, Ki nevel a végén?, Minden végzet nehéz, A tégla, A bakancslista.

Magánélete

Nicholson számos romantikus kapcsolatot folytatott modellekkel és színésznőkkel. Leghosszabb kapcsolata Anjelica Hustonnal 17 évig tartott; 1991 és 2001 között Lara Flynn Boyle színésznővel élt. Öt gyermeke született négy anyától.

Hirdetés
Hirdetés