Hirdetés

Hirdetés

További 400 új munkahelyet teremt a szombathelyi LUK

2014.03.16. 21:14

További 400 új munkahelyet teremt a szombathelyi LUK

Már nem csak külföld, Nyugat-Magyarország is s egyre vonzóbb a debreceniek és keleti régiókban lakók számára. REGON-interjú

Hirdetés

Vas megye legnagyobb vállalata nem áll meg a növekedésben. A tervek szerint idén és jövőre is 200-200 új munkaerőt alkalmaz a cég. A részleteknek járt utána REGON-partnerünk, az Alpokalja Online.

Ahogyan arról az alon.hu már korábban is beszámolt, az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft-nél január végén állt munkába a 2100. munkatárs. A cég már akkor azt jelezte, hogy további új alkalmazottak felvételét tervezi. A hírportál egyrészt az aktuális számokra volt kíváncsi, másrészt arra, mi van a számok mögött, miként és hogyan zajlik a gyakorlatban az új munkatársak kiválasztása. Kérdéseikre Kenyeresné Vörös Rita személyzeti vezető válaszolt.

Alon: Ezek szerint az év kezdete óta folyamatos az új munkatársak felvétele?
Kenyeresné Vörös Rita: A vállalatunknál jelentős fejlesztések történtek az utóbbi időben. Ezeknek eredménye a kapacitás növekedése, illetve új technológiák bevezetése, és tovább bővül a fejlesztőközpontunk is. Mindezeknek komoly munkaerőigénye van. Úgy számolunk, hogy még az idén közel 200 további új munkatársra lesz szükségünk, és jövőre hasonlóan. Ez azt jelenti, a tervek szerint 2015 végére elérjük a 2500 fős létszámot.

Alon: Az lehet tudni, milyen munkahelyekre keresnek embereket?
Kenyeresné Vörös Rita: Az idei 200 főt tudjuk. Körülbelül 60 munkavállalót keresünk többnyire mérnöki feladatokra, mint például a termelés, a minőségbiztosítás vagy a termékfejlesztés. Jellemzően tőlük felsőfokú, azon belül is gépészmérnöki végzettséget várunk. A többi új munkatársat a termelő területekre várjuk, elsősorban az olyan fémipari szakmákból, mint például a lakatosok, forgácsolók, szerszámkészítők.

Alon: Az életkor számít?
Kenyeresné Vörös Rita: Ami számít, az a tapasztalat, a szakmai tudás és a motiváció. Ha valaki szereti a munkáját, rugalmas, könnyen tanul, és érdekli, amit csinál, az sokkal fontosabb, mint az életkor.

Alon: Azt tudjuk, hogy mérnökök esetében komoly szűrőn kell átmenniük a jelentkezőknek, de azt nem, hogy a fizikai munkaköröknél is van-e állásinterjú.
Kenyeresné Vörös Rita: Esetükben először egy úgynevezett szerelőteszt van, ahol a szenzomotorikus kézügyességet mérjük, egy másik feladattal pedig a logikus gondolkodásra és a problémamegoldásra vagyunk kíváncsiak. Végül van az interjú, ahol többek között az említett motivációt nézzük.

A LUK Savaria szombathelyi gyára (Fotó: www.schaeffler.hu)

Alon: A nyelvtudás mekkora szerepet játszik?
Kenyeresné Vörös Rita: A fizikai munkakörökben ez nem feltétlen szükséges, de a mérnököknél a német vagy az angol társalgási szintű ismerete elengedhetetlen.

Alon: Mit tegyen, aki még tanul, de érdeklődik a lehetőségek iránt?
Kenyeresné Vörös Rita: Várjuk a közép- és felsőfokú intézményekben tanuló hallgatók jelentkezését, hiszen nálunk lehetőség van a gyakorlat elvégzésére és diplomamunka írására egyaránt. Saját ösztöndíjprogramot is működtetünk. Itt fontos elmondani, hogy szívesen alkalmazunk gyakornokokat, hiszen ez mindkét fél számára nagyon előnyös módja egymás megismerésének. A termelés mellett komoly lehetőségek vannak a logisztika, a személyügy vagy a minőségbiztosítás területén is, hiszen a tapasztalat azt mutatja, nyitott pozíció esetén előszeretettel lépünk kapcsolatba a már megismert, saját gyakornokainkkal, akik nagyon fontos utánpótlás-bázist jelentenek az LuK számára.

Alon: Miközben az előtérben várakoztam, több hölgyet is láttam a cég munkásegyenruhájában?
Kenyeresné Vörös RitaMunkavállalóinknak körülbelül 19 százaléka nő, és sok közülük a termelésben dolgozik. Vannak szerelő hölgyek, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy műszakvezető és középvezető is van közöttük. Minden évben nyílt napot szervezünk az érdeklődő diáklányoknak, illetve a karrierválasztás előtt álló tanulóknak.

Alon: A hírek szerint a járműipari cégeknek nem könnyű új munkatársakat találniuk. Igaz ez?
Kenyeresné Vörös RitaValóban nem egyszerű, annál is inkább, mert komoly elvárásaink vannak a pályázókkal szemben. A mérnökök esetében talán majd segít a közeljövőben induló szombathelyi gépészmérnökképzés és az ezzel járó helyi tudásbázis kiépülése. A fizikai munkakörökre van elég jelentkezőnk, de nem mindenki rendelkezik a szükséges szakmai tudással. Ezen a problémán részben segítenek a helyi középiskolák közelmúltban indult szakirányú képzései és a saját tanműhelyünk. Ez utóbbiban évente 20 forgácsoló tanuló végez, illetve 2013-ban elindítottuk a mechatronikai tanműhelyünket is.

Alon: Hogyan tudnak segíteni azoknak, akik nem szombathelyiek, de az LuK-ban szeretnének dolgozni?
Kenyeresné Vörös Rita: A törvényi kötelezettség fölött támogatjuk a napi bejárást, illetve letelepedési támogatást is biztosítunk a más megyéből áttelepülőknek.

Alon: Más járműipari cégek esetében többször hallottunk olyant, hogy a dolgozók túl nehéznek találják a munkát, és sorozatban felmondanak. Önöknél tapasztalni hasonlót?
Kenyeresné Vörös Rita: Van fluktuáció, de nem haladja meg az átlagos ipari mértéket, még a szomszédos Ausztria elszívó hatása sem jelentős.

Alon: Ezek szerint versenyképes fizetést tudnak adni…
Kenyeresné Vörös Rita: A vállalat egy olyan bérezési struktúrát alakított ki, ami a munkavállalóknak azt mutatja, hogy az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. egy stabil cég, amelyben hosszú távon lehet gondolkodni. Ezt támogatja számos béren kívüli juttatásunk. Többek között prémium, bónusz, cafeteria rendszert működtetünk. Az egészségmegőrző programunk részeként fontos számunkra az is, hogy munkatársaink jelentős kedvezmények igénybe vételével tudjanak sportolni és kulturális eseményeket látogatni.

Alon: Mit tegyen, aki érdeklődik?
Kenyeresné Vörös Rita: Minden érdeklődést, pályázatot szívesen látunk. Az életrajzokat el lehet hozzánk postán vagy e-mailben juttatni. Minden pályázatot feldolgozunk, és mindenkinek írásban adunk visszajelzést.

LuK Savaria Kft. Személyügyi osztály
9700 Szombathely, Zanati út 31.
Telefon: + 36 94 588 100
Email: karrier.luk.savaria@schaffler.com

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés