Hirdetés
Hirdetés

Zseni, gyilkos ösztönnel: ő Roger Federer

| 2022. 02. 22. | 13:51:00
Aki eddig nem nézett teniszt, az garantáltan beleszeret, ha elolvassa. Könyvajánló
Zseni, gyilkos ösztönnel: ő Roger Federer
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az egyik legismertebb teniszszakíró, Christopher Clarey írt könyvet a húszszoros Grand Slam-győztes teniszezőről, Roger Federerről. A találó címet viselő mű még 2021 decemberében jelent meg a 21. század Kiadónál.

A kötet nem szokványos életrajzi könyv egy sportolóról. Christopher Clarey persze lineáris sorrendben halad végig Federer pályafutásán, de szisztematikusan, csak a legfontosabb meccseket és jeleneteket veszi ki a zseniális sportoló terjedelmes (és még be nem fejezett) pályafutásából. A teniszszakíró az 1990-es évek elejétől kezdve tudósít mérkőzésekről, így ott volt akkor is, amikor Federer előszőr tűnt fel Grand Slam-tornán.

Clarey könyve gyakorlatilag egy road movie. A mű 16 fejezetből áll, és mindegyiknek egy város adja a címét. A szerző meg is jegyzi, hogy egy teniszezővel gyakran készülnek interjúk mozgó járműben, így a narratívával még ezt is sikerült megteremteni. A könyv ennek ellenére nem átszalad az emberen, hiszen Clarey rendkívül részletes módon számol be Federer egész pályafutásáról, azonban ez nem egy Federer-enciklopédia. Természetesen számos eredményt említ, valamint kiemelten foglalkozik a svájci zseni néhány meghatározó mérkőzésével, de itt nem csak ez a lényeg.

Sokrétegű kötet

A szerző sokkal inkább beható ismeretet szeretne adni a tenisztörténelem és az egyetemes sporttörténelem egyik legkiválóbb sportolójáról. Megpróbálja értelmezni és főleg megmagyarázni, miért lett Federer az, aki, illetőleg hogyan vált a tenisz talán legnagyobb hatású figurájává. Az pedig plusz adalék, hogy emellett magáról a teniszről tudhatunk meg sok mindent, sőt elemzi a sportág nagyjából elmúlt 20-30 évét, így megjelenik az olvasó előtt, miképpen változott a játék ez idő alatt.

A teniszszakíró könyve azért is kiemelkedő, mert csak valóban annyira magasztalja Federert, amennyire megérdemli. A mester – Roger Federer egyszerre engedi intim közelségbe egy világsztár életét, pályafutását, miközben végig objektíven szemléli alanyát.

Federer népszerűségét – a játékán kívül – az adja, hogy emberileg is nagyon szimpatikusan viselkedik bárkivel, legyen az a legnagyobb ellenfele vagy egy autogramot kérő szurkoló. Ugyan kevés információt oszt meg a magánéletével kapcsolatban, mégis a pályán vagy azon kívül rendkívüli módon hétköznapian és udvariasan tud viselkedni. Emellett évtizedek óta komolyan támogatja, hogy Afrikában minél többen tanulhassanak (Federer édesanyja egyébként dél-afrikai származású).

Önkontroll hiánya jellemezte

Mindezeken kívül azonban a szerző részletes leírást ad a játékos életéről, gyerek- és ifjúkoráról – arról, hogy Federer mennyire impulzív személyiség volt. Már fiatalon látták, mekkora játékos lehet belőle, de a kérdés az volt, hogyan tud kibontakozni a tehetsége. 

A svájci ugyanis a pályán hirtelen haragú volt, vesztes meccsek után sírt, nehezen dolgozta fel az elvárásokat. Hiába látszódott már tinédzserként benne az óriási potenciál, sokan az önkontroll hiánya miatt kétségesnek tartották, hogy komoly pályát fusson be.

Sok más egyéb mellett az alapossága miatt lehet dicsérni A mester – Roger Federer című kötetet. Christopher Clarey nagyjából 80 interjú elemeit használja fel művéhez, ebből 20-at magával Federerrel készített. A könyvből megismerhetjük, hogy milyen fontos szerepet tölt be felesége, Mirka Federer a játékos oldalán, milyen viszonya volt az edzőivel, milyen hatással volt a teniszezőre a tragikusan elhunyt Peter Carter elvesztése. Utóbbi már csak abból a szempontból is releváns, hogy ezen a ponton Federer megkomolyodott.

Emellett betekintést nyerhetünk abba, miképpen alakult ki és cserélődött a svájci körül a stáb, amellyel bejárja a világot – miként képes folyamatos megújulásra, hogyan nem unja meg az állandó utazást. Izgalmas, ahogyan Clarey rövid, de átfogó képet tud nyújtani a tenisz elmúlt változásairól is, de az is nagyon fontos pont, hogy megszólaltatja és kisebb részletekben bemutatja Federer különböző ellenfeleit (Lleyton Hewitt, Marat Safin, Andre Agassi, Pete Sampras, Rafael Nadal, Novak Djokovic). 

Hosszabb elemzéseket olvashatunk Federer nagyszerű meccseiről, Clarey elképesztően élményszerűen képes ezeket leírni. Ráadásul az a kiváló ebben a könyvben, hogy ezek nem megtörik a könyv narratíváját, hanem kiegészítik, még inkább olvashatóvá teszik.

A mester – Roger Federer minden sportrajongó, teniszrajongó számára kötelező olvasmány. Federer stílusa utánozhatatlan és egyszeri, ahogy a szerző fogalmaz, a játéka a mozgásba öltött költészet, ami gyilkos ösztönnel egészül ki. A legjobban talán maga a svájci zseni fogalmazta meg véleményét önmagáról és a pályafutásáról.

– Nyertem egy rakás tornát, sokat el is vesztettem, valahogy úgy érzem, a dolgok egyensúlyban vannak. Tudnék mondani jó néhány példát, amikor nyertem, miközben nem kellett volna, és olyat is, amikor a nagy pillanatokban elbuktam. Ezeket többször nyerem meg, mint ahányszor nem, de motivál a tudat, hogy ilyesmi megtörténhet, és végül úgyis minden egyensúlyba kerül – mondta magáról. Aligha lehet vitatkozni a szavaival.

Zárásul álljon itt néhány kedvcsináló idézet a könyvből, amely tele van jobbnál jobb és emlékezetesebb mondatokkal.

"Öregem, a játék örökre megváltozott. Már sohasem lesz ugyanaz. Ez a srác egészen új szintre emelte. Ilyennel még nem találkoztunk." – ezt Andre Agassi mondta edzőjének azután, hogy Federer nagyon simán megverte őt a 2003-as houstoni Mesterek Kupája döntőjében.

"Federer az a srác, akivel szeretnéd, hogy a lányod randizzon. Safin az, akivel a lányod szeretne randizni." – ezzel a frappáns hasonlattal próbálta Clarey érzékeltetni, a két teniszező mennyire eltérő személyiségek. 

"Azt hiszem, az emberek észre sem veszik Roger gyilkos ösztönét. A meccs előtt hihetetlenül nyugodt, arról beszél, hogy ’gyere el egyszer, nézd meg a csodás svájci tájat, gyönyörűséges és blablabla, aztán kimegy a pályára és szétrúgja a seggedet." – erről a csodálatos egykezes fonákkal rendelkező amerikai James Blake beszélt, akivel Federer jó néhány látványos mérkőzést játszott, viszont ezekből rendre a svájci jött ki győztesen.

"A labda megütésekor az arcizmok rezzenetlensége rengeteg mindenről mesél. A tenisz számára természetes, erőfeszítés nélküli cselekvés: a teste és az elméje kiterjesztése. Ez nagyon egyedi dolog, kétlem, hogy látunk valaha hasonlót.” – ezt Ella Ling teniszfotós mondta Roger Federerről. A könyv végén több nagyszerűen elkapott pillanatot is láthatunk a sportolóról.    

Gaál Csaba

Hirdetés
Hirdetés