Hirdetés

Hirdetés

Androidosok, vigyázzatok!

2013.10.10. 17:51

Androidosok, vigyázzatok!

Egy rosszindulatú alaposan megdobhatja a telefonszámlát.

Hirdetés

Az Android operációs rendszerrel működő okostelefonok és tabletek tulajdonosainak több mint 50 százaléka nem használ semmilyen biztonsági szoftvert, hogy megvédje eszközét a kiberfenyegetésektől - tájékoztatta a B2B International piackutató vállalattal 2013 nyarán végzett közös felmérésének eredményéről a Kaspersky Lab csütörtökön közleményben az MTI-t.

 A kiberbiztonsági vállalat szerint ez azért is aggasztó, mert az Android operációs rendszer már régóta a mobil eszközök felhasználói - és ennek köszönhetően a kiberbűnözők - körében a legnépszerűbb mobil platform. A bűnözők megkülönböztetett figyelmét az Android operációs rendszer egyrészt népszerűségével, másrészt kiterjedt funkcionalitásával vívta ki magának. A Kaspersky Lab statisztikái szerint a mobil eszközöket célzó rosszindulatú kódminták 99 százalékát Android platformra írták. És ez a fenyegetés egyre nagyobb méreteket ölt: míg a Kaspersky Lab szakértői 2012 egészében 35 ezer rosszindulatú kódmintát azonosítottak, addig 2013 első felében ez a szám már meghaladta a 47 ezret.

A B2B és a Kaspersky felmérésben résztvevő okostelefon-tulajdonosok mindössze 40 százaléka (Európában 43 százaléka), táblagép-felhasználóknak pedig 42 százaléka (Európában 46 százaléka) állította, hogy telepített már valamilyen biztonsági megoldást eszközére, és jelenleg is használja azt. A többi válaszadó elegendőnek találja a védelemhez az operációs rendszerbe integrált korlátozott biztonsági szolgáltatásokat, vagy bízik abban, hogy saját ösztönei megvédik a bajtól.

A védelem hiánya viszont számos veszélyt hordoz magában: egy rosszindulatú program SMS-ek emeltdíjas számokra küldésével csapolhatja meg az előfizető számláját, vagy olyan kémeszközzé teheti, amely aztán információkat szolgáltat a csalóknak a tulajdonosáról, többek között a telefonhívásairól, a levelezéseiről, valamint a közösségi és fizető szolgáltatások eléréséhez szükséges jelszavairól.

Nagy kockázatot jelent az eszközök elvesztése vagy eltulajdonítása is. Sokak számára mostanra már az okostelefon vagy a táblagép vált kedvenc fényképeik és videóik, a barátaikkal és családtagjaikkal folytatott levelezésük elsődleges tároló eszközévé. Nem is beszélve a munkával kapcsolatos olyan dokumentumokról és más fontos információkról, amelyeknek semmiképpen nem lenne szabad illetéktelen kezekbe kerülnie - figyelmeztet a Kaspersky Lab.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés