Hirdetés

Hirdetés

Debrecen Leóját világszinten is jegyzik

2014.12.18. 16:05

A csúcstól azonban messze jár.

Hirdetés

Hosszú idő után először van magyarországi rendszer a világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeit rangsorba szedő Top500 listán. A Debreceni Egyetemen üzemelő rendszer a 308. helyen áll - írja a hwsw.hu számítástechnikai portál.

Magyarország sosem volt szuperszámítógépes nagyhatalom, a világ legerősebb gépeit az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban és nyugat-európai országokban találjuk. Hazánkban üzemelő rendszernek utoljára több mint 10 éve sikerült bekerülnie a világelitbe, de az idén novemberben kiadott friss listán újra van magyar gép.

A Top500 rangsorban a 308. helyen szerepel a NIIFI által Debrecenben üzembe helyezett rendszer, amely egy nyilvános pályázaton végül a Leó fantázianevet kapta Szilárd Leó fizikus után. A gép teljesítménye a mérnöki-tudományos konfigurációk piacán bevett Linpack teszt szerint 197,2 teraflops, vagyis másodpercenként 197 ezerszer egymilliárd lebegőpontos művelet. Összehasonlításképp, a világ jelenlegi legerősebb gépe, a kínai Tianhe-2 sebessége 55 petaflops, vagyis nagyjából kétszáznyolcvanszor gyorsabb.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés