Hirdetés

Hirdetés

Kánikula, az első számú laptopgyilkos

2013.08.11. 15:03

Kánikula, az első számú laptopgyilkos

A hőség minden a gép minden porcikájára kártékony hatást gyakorol.

Hirdetés

Rengeteg csillag van az égen, de talán még ennél is több cikk kering a világhálón, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe noteszgép vásárlása esetén, ám azzal kapcsolatban, hogy a megvásárolt eszközt hogyan is használjuk, már jóval kevesebb. Jelenlegi írásunkkal azok számára kívánunk kedveskedni, akik már túlléptek a vásárláson, jelenleg is szerencsés tulajdonosai egy laptopnak, noteszgépnek. Nyár van, tehát igen meleg napokat élünk meg, éppen ezért cikksorozatunk első fejezeteként megvizsgáljuk a hőség kártékony hatását laptopunkra.

A túlmelegedés veszélyei

A túlmelegedés hordozható készülékünk egyik, ha nem a legnagyobb ellensége. Nem elég, hogy a különböző hardverek élettartamát negatívan befolyásolja, még az akkumulátoros üzemidőnket is hosszú távon csökkenti (ugyanis 45 °C fok felett a cellákban lévő zselében megindul a kristályosodási folyamat, azaz csökken az élettartam, és így az üzemidő is, érdemes tudnunk, hogy az akkumulátor ideális üzemi hőmérséklete 10-35 °C fok között van). A melegedés azonban nem csak az akkumulátorra van kártékony hatással, hanem a laptopunk összes elemére. Megfelelő szellőzés (és hőmérséklet) hiányában laptopunk lelke, az alaplap is hamarabb tönkre fog menni (ám jó eséllyel nem garanciaidőn belül). A melegedés esztétikai problémákhoz is vezethet; mondjuk egy rosszabb minőségű műanyag szerkezetű notebook esetén ugyanis a folyamatos hőingadozás miatt az anyag elfárad és az idő előrehaladtával egyre könnyebben törik vagy egyre több repedés keletkezik készülékünkön.

A megfelelő szellőzés hiánya azonban leggyakrabban saját hanyagságunknak köszönhető, ugyanis a nagyvárosok frekventált pontjain elhelyezkedő panellakások a leginkább hírhedtek porosságukról, de ne áltassuk magunkat, máshol is akad bőven por. Sokan a noteszgépüket ágyban, ölben használják mindenféle odafigyelés (notebook-stand) híján és mivel ezek a gépek alapvetően alulról szívják be a hűtéshez szükséges levegőt, csendes tettestársak leszünk noteszgépünk tönkretételében. Sajnos a nyári kánikula csak „olaj a tűzre”, éppen azért nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként takarítsuk ki noteszgépünk belsejét.

Laptop kitakarítása, pasztázása

Korántsem túlzó párhuzam a következő: a laptopok hűtőventilátorának kitakarítása és újra pasztázása pont olyan, mint az autóknál az olajcsere. Amennyiben egy autónál elhanyagoljuk az olajcserét akkor bizony azt a motort ki is lehet dobni a kukába. Maradva a fenti párhuzamnál, ha huzamosabb ideig elhalasztjuk a ventilátor takarítását és a processzor újra pasztázását, noteszgépünk követheti a fenti motort a kukába.

Elrettentésül bemutatunk egy képet, mit is eredményezhet oda nem figyelésünk, mit találhatunk noteszgépünk belsejében 1 év vagy akár 6 hónap után is.

Sajnos, ha ilyen porcicák vannak laptopunkban, a rézhűtő és a processzor között lévő paszta hamarabb kiszárad (bekövesedik), így az elveszti a hőelvezető képességét, ennek hatására még inkább felmelegszik a noteszgép belső tere, mely végső és legkatasztrofálisabb esetben tönkreteszi gépünk legfontosabb elemét, az alaplapot.

Baka Zoltán, a Laptopszalon Kft. szervizvezetőjének elmondása alapján integrált VGA-s noteszgépeket évente, míg a saját VGA-val rendelkező noteszgépeket 6 havonta ajánlott kitakarítani, illetve pasztázni, hogy a jövőben elkerüljük a meghibásodást. Baka Zoltán még azt is hozzátette, hogy akik notebookjukat a Laptopszalonban vásárolják, azoknak ingyenes az első takarítás 6 hónapon belül.

Vajda Márk

(X)

Hirdetés

Hirdetés