Hirdetés

Hirdetés

Az utolsó szó jogán a romagyilkosságok vádlottai

2013.07.16. 12:25

Négy éve vannak előzetesben, közeledik az ítélet.

Hirdetés

A vádlottak utolsó szó jogán előadott felszólalásával folytatódik a romagyilkosságok büntetőpere július 24-én a Budapest Környéki Törvényszéken. A vádlottak meghallgatása után határoz az eljáró bírói tanács az ítélet meghozataláról, és a határozat kihirdetésének időpontját ezen a napon fogják meghatározni - tudatta a törvényszék. A törvény szerint a bíróság 8, vagy legfeljebb 15 napra elnapolhatja az ítélet kihirdetését. A négy vádlottnak augusztusban a törvény erejénél fogva megszűnik 4 éve tartó előzetes letartóztatása, ha addig nem születik meg az elsőfokú döntés.

A 2011 márciusában elkezdődött elsőfokú büntetőperben már lezárult a bizonyítás, elhangzottak a perbeszédek és a vádlottak is előadták védekezésüket. Az ügyészség szerint a négy megvádolt férfi rasszista indíttatásból hajtotta végre cselekményeit, 2008 és 2009 nyara között több mint egy év alatt kilenc településen támadtak, volt, ahol éjjel rágyújtották a házat az alvó roma családra, majd az udvaron lesben állva a lángok közül gyermekeivel a karján menekülő apát kisfiával együtt agyonlőtték. Egy másik éjszakai támadásnál álmában több lövéssel kivégeztek egy özvegyasszonyt, leányát pedig életveszélyesen megsebesítették.

Nem érzik magukat bűnösnek

Az ügyészség szerint az elkövetők összesen mintegy 80 lövést adtak le és tucatnyi gyújtópalackot hajítottak romák otthonaira, amivel összesen mintegy félszáz ember életét veszélyeztették, a hat halálos áldozat mellett volt öt életveszélyes és öt súlyos sérült is, köztük nők és gyermekek. A gyilkosságok, személyi sérüléssel járó cselekmények ügyében egyetlen vádlott sem érzi magát bűnösnek, és e vonatkozásban mindegyik védő ügyfelének felmentését kérte korábban. A negyedrendű vádlott ügyvédje szerint például védence legfeljebb bűnpártolást követett el egy vagy két támadásnál, és ezért elegendő büntetés négy éve tartó előzetes letartóztatása.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés