Hirdetés

Hirdetés

Debreceniek nagy dicsősége

2015.03.02. 10:36

Debreceniek nagy dicsősége

Fekete Laura EB-dobogón állt!

Hirdetés

Azu egyéni után pástra léptek a debreceni fiatalok a maribori Európa-bajnokság kadet csapatversenyein. Fekete Laura a női párbajtőr válogatott egyik vezéreként ezüstérmet nyert, míg Urbán Ádám a kardcsapat hőseként vívhatott a bronzéremért.

A csütörtöki egyéni versenyeken a párbajtőröző Fekete Laura és a kardvívó Urbán Ádám egyaránt jó vívással 4-2-es győzelem vereség mutatóval jutottak tovább a csoportból. Urbán a legjobb 32 közé már nem jutott be, hiszen egy végletekig kiélezett feszült hangulatú mérkőzésen nem bírt az olasz Arpinovval (13-15). Fekete a 32-ért könnyedén győzte le szlovén ellenfelét, majd a korosztályában klasszisnak számító német Mayer elleni asszóban végig vezetve csupán egytusos vereséget szenvedett.

A debreceni fiatalok egyéni szereplése megsüvegelendő, de a verseny után mindketten érezték maradt még ellőni való puskapor. A szombati csapatversenyt először a hölgyek kezdték. Nagy Britanniát könnyedén győzték le a Fekete Laurát is sorai közt tudó magyarok. A fiú kardvívóknak kicsit nehezebb falat, a minden sportban presztízscsatának számító román csapat jutott. Urbán a 7. asszóra állt be és bár ellenfele csupán két alkalommal tudta megvágni, 6-5-ös vereséget szenvedett. A csapat azonban 45-43-ra nyert így mindkét válogatottnak jöhetett a negyeddöntő.

Úgy tűnt, hogy ismét a hölgyek kaptak könnyebb ellenfelet, azonban az izraeli csapat nagyon jó vívással megkeserítette a magyarok dolgát. A debreceni Fekete első asszóját ugyan elvesztette a másodikban azonban 14-15-ös hátrányról 20-19-es előnyt faragott. A végén 45-44-et mutatott az eredményjelző a magyaroknak, ami elődöntőt jelentett. Eközben a férfi kardozók az ukránokkal vívhattak. De a hatodik asszóig inkább az ukránok vívtak velünk. Urbán Ádám a hetedik mérkőzésre 10 tusos hátránnyal állt fel, és megtörtént a csoda. A debreceni fiú eksztázisban bemutatott vívásával 2 tusosra faragta a hátrányt és az ettől lendületet kapó csapattársakkal együtt végül 45-43-ra győztek.

Az elődöntőkben ismét a lányok vívhattak először. Az orosz válogatott ellen ezúttal Fekete ragadta magához a csapat vezetését. Mindhárom asszóját megnyerte és a 45-39-es győzelmet követően rohanhatott a férfi kardvívók mérkőzésére, akik a franciákkal vívták az elődöntőt, és ismét a sírból hozták vissza a veszni látszó meccset. Urbán az előzőekhez hasonlóan ismét a 7. asszóban tolt egyet a válogatott szekerén, miután 7-5-re verte Bibit. A befejezés azonban a franciáknak kedvezett, így a fiúk a bronzmérkőzésen vigasztalódhattak.

A férfi bronzcsata és a női párbajtőrdöntő egyaránt igazi fegyvernemi klasszikust – olasz-magyar – találkozót hozott. Ezúttal a fiúk nyitottak a bronzért és rossz szokásukhoz híven ismét hamar hátrányba kerültek. Az ötödik mérkőzés végén már kilenccel mentek az olaszok, ám ismét beindult a magyar henger. Előbb Darkó, majd Urbán és végül Nagy faragta le a hátrányt és kovácsolt belőle egy tus előnyt a döntő asszóra. Az egész nap jól vívó Darkó az utolsó pillanatban azonban 6-4-es vereséget szenvedett így az olaszok örülhettek éremnek. A hölgyek párbajtőr döntőjében csupán Fekete Laura tudott az olaszok szintjén teljesíteni, akik magabiztos vívással nyertek aranyérmet.

„Egész nap jól ment a vívás”- kezdte értékelését Fekete Laura – „úgy érzem végig megbízhatóan teljesítettem. Nagyon örültem az oroszok elleni elődöntő után, amikor már biztos volt az érem. Gratulálok Ádámnak is, hiszen nagyon közel jártak az éremhez. Kimondhatatlanul örülök az ezüstéremnek.”

Gratulációval kezdte Urbán Ádám is – „nagyon jól vívott Laura, aki az egyik vezére volt a párbajtőrcsapatnak. Mi a bronzmeccs után még nagyon szomorúak voltunk, hiszen elképzelhetetlenül 

Galéria

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés