Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szexuális erőszak egy észak-magyarországi lakásotthonban – a vád elégedett az ítélettel 

| 2020. 09. 23. | 12:25:00
Értelmi fogyatékos fiatal a sértett, másodfokon a debreceni tábla ítélkezik.
Szexuális erőszak egy észak-magyarországi lakásotthonban – a vád elégedett az ítélettel 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség abban a büntetőperben, amelyik egy középsúlyosan értelmi fogyatékos fiatalkorú megerőszakolása miatt zajlik.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szeptember 23-i közleményében azt írja, a vádlottak egymás tevékenységéről tudva közösültek, fajtalankodtak a sértettel, tudva annak értelmi képességeiről, állapotáról (a szexuális akaratnyilvánítási képessége lényegében hiányzott). 

– A sértett és a vádlottak rendkívül hányatott sorsú fiatalok. A törvényszék a bűnösségi körülményeket helytállóan állapította meg, és azokat az elkövetők büntetőjogi felelősségének mértékéhez igazítva, súlyuknak megfelelően értékelte. A kiszabott büntetések eltúlzottnak nem tekinthetők, enyhítésüknek törvényes indoka nincs – olvasható a fellebbviteli főügyészség közleményében.

Hangsúlyozták: a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmények általában a sértettek későbbi életminőségét is súlyosan károsítják. A büntetés célja a társadalom védelmében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más bűncselekményt kövessen el.

Hirdetés
Hirdetés