Hirdetés

Közös kutatásba fog a Miskolci Egyetem és az FGSZ Földgázszállító

MTI

2022.03.25. 12:27

Közös kutatásba fog a Miskolci Egyetem és az FGSZ Földgázszállító
Varga Judit miniszter a sajtótájékoztatón (Fotó: Miskolci Egyetem)

A hidrogén szerepét növelnék.

Hirdetés

Hirdetés

Akár 10 százalék hidrogéntartalmú földgáz szállítására is alkalmas földgázszállító rendszerelemek építésére és tesztelésére indul közös kutatás-fejlesztési projekt a Miskolci Egyetem és az FGSZ Földgázszállító Zrt. együttműködésében – közölte az egyetem március 25-én. A közleményben kiemelték: a projekt előreláthatóan két évig tart, az első fázis megvalósítására közel 350 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott közösen az egyetem és a vállalat. 

Az idén tavasszal induló projekt azért is fontos, mert a dekarbonizációs folyamatban nagy szerep jut a hidrogénnek – jegyezték meg. A hidrogén földgázba bekeverve energiatárolási lehetőséget kínál és csökkenti a földgázfelhasználás üvegházhatásúgáz-kibocsátását.

Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy a Miskolci Egyetemen a legnagyobb múlttal rendelkező szakterületek egyike az olaj- és földgázkitermelés, valamint a földgázszállítás, ezért eddig is szoros kapcsolatot ápolt az intézmény az FGSZ Földgázszállító Zrt-vel. 

Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta: amennyiben a hidrogéntermelés gazdaságilag kifizetődővé válik, a projekt keretében vizsgált tíz százalékos bekeverési arány elérése számításaik szerint évente nagyságrendileg 607 ezer tonnával csökkentené az ország szén-dioxid kibocsátását, ha a bekevert hidrogén karbonmentes forrásból származik.

miskolci egyetemkutatásFGSZ

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés