Hirdetés
Hirdetés

4 ok, amiért tilos a kutyát ételmaradékkal etetni

Borsodihír | 2024. 10. 16. | 16:37:56
XXX
4 ok, amiért tilos a kutyát ételmaradékkal etetni
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akinek kutyája van, az alighanem jól ismeri a kunyerálás jelenségét. Amikor is a gazdi épp jóízűen falatozik valamit, majd egyszer csak megjelenik kis kedvence óriási, könyörgő szemekkel, és előadja a “most azonnal adj belőle, mert mindjárt éhen halok” kezdetű, Oscar-díjra érdemes alakítást. 

S mit tesz ilyenkor a gazdik többsége? Bizony enged a nyomásnak, hisz “nehogy már az ő lelkén száradjon, ha szerencsétlen állat éhezik”, és már jön is a falat husika, krumplika, sütike, csipszecske. 

A kutyus elégedetten majszolja a finomságot, a gazdi folytathatja az evést, mindenki boldog. Vagy mégsem? Bizony a kutya etetése emberi étellel rövid és hosszú távon sajnos sok bajt okozhat. 

Ezért mindjárt felsorolunk neked 4 okot, hogy miért ne engedj az érzelmi zsarolásnak, és ragaszkodj ahhoz, hogy kedvenced kizárólag neki való eleséget, például a Kutyakajas.hu Webáruház Panzi Fit Active eledeleit falatozza. 

Elhízás

Jó gazdiként te is gondoskodsz róla, hogy kedvenced rendesen kapjon enni. Ez idáig teljesen rendben van, viszont ha a napi ételmennyiségen felül még plusz nasikkal kényezteted, akkor előbb-utóbb biztosan túlsúlyos lesz. Ez egyébként a jutalomfalatokra is igaz, azokat sem lehet mértéktelenül adni. 

Ebben a tekintetben ne hagyatkozz kutyád érzékeire, mondván “majd ő tudja, mi a jó neki”, hiszen az ebek többsége igazi haspók, képes akár rosszullétig enni. Legyél határozott. – nem, egy falatot sem kapsz!

Étrendi problémák

A kutyák emésztése teljesen másképp működik, mint a miénk, és a tápanyagigényük is nagyban különbözik az emberekétől. Ebből kiindulva teljesen logikus, hogy ami számunkra megfelelő étel, az nekik egyáltalán nem optimális (és most nem beszélünk arról, hogy sokszor még az emberek is egészségtelenül étkeznek). 

Ha például sós, zsíros, fűszeres ételt adsz a kutyádnak, az az ő szervezete számára egyáltalán nem hasznos, de akár emésztési gondokat, hasfájást, puffadást, hasmenést, hányást is okozhat. Te sem szeretnél az éjszaka közepén állati gyomor- vagy béltartalmat takarítani a padlóról ugye? Nos, akkor törekedj a megelőzésre! 

A mérgezés veszélye

Az ma már talán mindenki számára ismert tény, hogy a kutyáknak tilos csokoládét vagy kakaótartalmú ételt adni, ugyanis nekik erősen mérgező hatású. De ugyanebbe a kategóriába tartozik a kávé, a hagyma, a szőlő, a xilit, a bors, a fahéj, és még hosszasan lehetne folytatni a sort.

Míg ezek számunkra teljesen veszélytelen élelmiszerek, addig a kutyáknál rosszullétet vagy akár halálos mérgezést okozhatnak. Mivel szinte kizárt, hogy fejben tudj tartani minden ételt, ami veszélyes a kutyádra, ezért azt javasoljuk, hogy egyszerűen ne kínáld meg semmivel, ami nem neki való!

Fulladásveszély

Régen bevett szokás volt a sült vagy főtt csontos húsok után megmaradó csontokat a kutyáknak adni. Ma már azt is tudjuk, hogy ez meglehetősen felelőtlen dolog. Az éles darabok ugyanis nemcsak felsérthetik az állat száját és nyelőcsövét, de ha megakadnak, fulladást is okozhatnak. A csontok kerüljenek inkább a szemetesbe!

Hirdetés
Hirdetés