Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csigolyatörést szenvedett egy ózdi munkás

| 2018. 10. 15. | 11:57:00
6 métert zuhant.
Csigolyatörést szenvedett egy ózdi munkás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járásbíróság előkészítő ülésen 280 ezer forint pénzbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a gépészeti üzemvezetői foglalkozástól azt a vádlottat, aki

nem győződött meg a biztonságos munkavégzés feltételeiről mielőtt beosztottainak utasítást adott a feladat elvégzésére.

A vádlott és a sértett mindketten egy ózdi gazdasági társaság alkalmazottai voltak. A vádlottnak karbantartási üzemvezetőként többek között az volt a feladata, hogy üzemzavar esetén megszervezze és irányítsa az üzemzavarelhárítási munkálatokat. A sértett hegesztőként dolgozott a vádlott közvetlen irányítása alatt.

2017 augusztusában egy munkafolyamatot megelőzően, illetve mielőtt a feladat végrehajtására utasítást adott, a vádlott nem győződött meg arról, hogy a védőkorlát azon az acél pódiumon, amelyen a sértettnek dolgoznia kellett, biztonságosan van-e rögzítve. A védőkorlát egyik eleme nem szabályosan csavarokkal, csupán egy vékony dróttal volt összekötözve, így amikor a sértett a korlátnak támaszkodott, az a helyéről kimozdult, a sértett pedig mintegy 6 méteres magasságból a pódiumról a kamra aljára zuhant és csigolyatörést szenvedett.

A sérülés miatt a sértettnél maradandó fogyatékosság alakult ki.

Az előkészítő ülésen a vádlott bűnösségét elismerte, a tárgyalásról lemondott. Beismerő vallomását a bíróság elfogadta, és a július 1-től hatályos büntetőeljárási törvény rendelkezései szerint nyomban ítéletet hozott. A vádlottat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt pénzbüntetésre ítélte. Enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott ezidáig nem volt büntetve, tettét megbánta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés