Hirdetés
Hirdetés

Elektromos autók: a nagy áttörés még ezután következik

mti | 2024. 04. 03. | 19:28:22
Hat év múlva már egész Európában meghaladja az eladásuk az összes más típusét együttvéve.
Elektromos autók: a nagy áttörés még ezután következik
A környezetkímélő járművek térnyerésével párhuzamosan bővül a töltőpontok száma is (Fotó: Illusztráció, Freepik)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Európában 2030-ra az elektromos és hibrid járművek eladásának (EV) részesedése várhatóan meghaladja az összes többi típusét és számuk eléri a 75 milliót az EY nemzetközi tanácsadó cég előrejelzése szerint. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint áttörésről akkor lehet beszélni, amikor az elektromos járművek aránya a teljes járműparkon belül eléri a 10 százalékot.

Kiemelték: míg három éve minden 100 eladott új járműből 4 volt teljesen elektromos (BEV) és plug-in hibrid (PHEV), addig ez az arány tavaly 20-ra emelkedett az EU 27 tagállama, az Egyesült Királyság, Norvégia és Svájc piacain.

Az elektromos buszok és kisteherautók a teljes piac 14, illetve 7 százalékát adják, míg az elektromos teherautók részesedése 1,5 százalék körül volt 2023-ban az előző évi 0,4 százalék után. A környezetkímélő járművek térnyerésével párhuzamosan bővül a töltőpontok száma - közölték, hozzátéve, hogy számuk Európában tavaly 744 ezerre emelkedett az előző évi 530 ezerről, ezen belül a gyors és ultragyors egyenáramú (DC) töltők száma 100 ezerre (77 százalékkal) nőtt egy év alatt.

Tavaly a töltőpontok több mint háromnegyede (78 százalék) hét országban (Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Svédország és az Egyesült Királyság) volt.

Hirdetés
Hirdetés