Hirdetés
Hirdetés

Hableány-tragédia: kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg

mti | 2024. 02. 28. | 16:24:12
Hajóbaleset a Dunán: 27 ember meghalt, egy dél-korai turistát eltűntnek nyilvánítottak.
Hableány-tragédia: kétmilliárdos sérelemdíjat ítéltek meg
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Összesen 1 milliárd 827 millió forint sérelemdíjat ítélt meg a 2019. május 29-én Budapesten történt dunai hajóbaleset áldozatainak és hozzátartozóinak február 28-án kihirdetett, elsőfokú döntésében a Fővárosi Törvényszék – közölte a bíróság.

A törvényszék azt a két hajótársaságot kötelezte a sérelemdíj megfizetésére, amelyek érintett voltak a Hableány turistahajó balesetében.

A magyar jogtörténetben – a vonatkozó emberi tragédia mértékét illetően – ez idáig egyedülálló polgári peres eljárást 78 felperes indította – írták. A bíróság – a genfi egyezmény és a polgári törvénykönyv rendelkezéseit alkalmazva – úgy ítélte meg, hogy az alperes hajótársaságok megsértették a túlélők élethez és egészséghez fűződő, valamint az áldozatok legtöbb hozzátartozójának teljes családban éléshez fűződő személyiségi jogát.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, és azt maga alá gyűrte, elsüllyesztette. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Hirdetés
Hirdetés