Hirdetés
Hirdetés

Ingyenes természetismereti fesztivál Répáshután

mti | 2024. 09. 21. | 16:22:21
Őshonos hazai nagyragadozók mutatkoznak be.
Ingyenes természetismereti fesztivál Répáshután
eurázsiai hiúz (Fotó: Freepik AI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Őshonos hazai nagyragadozók mutatkoznak be a répáshutai Falka Napokon
Egyebek mellett filmvetítésekkel, a régió természeti értékeit bemutató túrákkal, ismeretterjesztő előadásokkal és játékos foglalkozásokkal várja a látogatókat a Falka Napok elnevezésű természetismereti fesztivál szeptember 27-én és 28-án Répáshután – közölte szeptember 21-én a WWF Magyarország Alapítvány.

Az elmúlt évtizedekben ismét visszatértek hazánkba az őshonos nagyragadozók: a barnamedve, a szürke farkas és az eurázsiai hiúz.

Ezek a fajok kiemelt helyet foglalnak el a hazai ökoszisztémában, azonban ahhoz, hogy újra megtanuljunk együtt élni velük, együttműködésre, párbeszédre és megértésre van szükség - írták.

A Falka Napok fesztivált WWF Magyarország Alapítvány szervezi partnereivel – Répáshuta önkormányzatával és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal – közösen, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával.

A szervezők tájékoztatása szerint az ingyenes természetismereti fesztivál fő célja, hogy bemutassa a hazánkba visszatért nagyragadozókat, ezáltal is segítve a velük való együttélést.

Hozzáfűzték: a fesztivál ismeretterjesztő előadások, túrák, filmvetítések, játékos foglalkozások segítségével mutatja be természeti értékeinket.

A közlemény idézi Sütő Dávidot, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetőjét, aki kiemelte: az idei Falka Napokra Erdélyből is hívtak előadókat, hogy azok első kézből adhassák át a nagyragadozók, illetve a velük való együttélés során szerzett tapasztalataikat és ismereteiket az érdeklődőknek.

A kétnapos rendezvényen a községi művelődési házban pénteken és szombaton ismeretterjesztő előadásokat tartanak többek között a farkaskutatás legfrissebb eredményeiről, az erdélyi medvehelyzetről és a nagyragadozókat övező leggyakoribb tévhitekről. A községi sportcsarnokban ismeretterjesztő rövidfilmeket vetítenek.

A rendezvénysorozat részeként levetítik az M237-es "svájci" jeladós farkasról készült, M - Egy farkas nagy utazása című olasz természetfilmet, Dezső László erdélyi természetfotós pedig közönségtalálkozóval egybekötve mutatja majd be Lekvár című filmjét. Látható lesz az egri Harlekin Bábszínház Ágas-bogas című előadása, valamint hagyományőrző énekkarok és tánccsoportok műsorai, este pedig kertmoziba invitálják a szervezők a látogatókat.

Lesznek természetismereti séták, az ifjú természetbúvárokat pedig a WWF Magyarország önkéntesei által vezetett PandaTúra várja, amelyen előzetes regisztrációval lehet részt venni.

Hirdetés
Hirdetés