Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Letartóztatták a borsodi pénzjegyhamisítókat

Borsodihír | 2024. 06. 02. | 09:28:17
Egy miskolci férfi 63 húszezrest nyomtatott. +Videó
Letartóztatták a borsodi pénzjegyhamisítókat
Bűncselekményt követ el az is, aki olyan bankjegyet ad ki a kezéből, amelyről sejti vagy tudja, hogy hamis! (Fotó: rendőrség)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a két gyanúsítottnak a letartóztatását, akik közül az egyik férfi hamis 20 ezer forintos bankjegyeket készített, míg társa azok forgalomba hozatalában segédkezett.

A nyomozás adatai szerint az egyik gyanúsított nagyszámú, legalább 63 darab hamis 20 ezer forintos bankjegyet nyomtatott miskolci otthonában abból a célból, hogy azokat forgalomba hozza. A férfi egy korábbi ismerősének, a másik gyanúsítottnak ezek közül 4 bankjegyet adott át azzal, hogy próbáljon meg fizetni velük. Az első tranzakció, melyet az ismerős felesége próbált végrehajtani, nem tudva a pénz hamis eredetéről, nem járt sikerrel, azonban a gyanúsított féltestvére – aki viszont tudomással bírt a bankjegyek hamis mivoltáról – fizetett azokkal egy benzinkúton – közölte június 1-jén a törvényszék.

Mindezek után, 2024 áprilisában a bankjegyek készítője további 15 darabot adott át 70 ezer forint ellenérték megfizetése fejében ismerősének, aki azokat a pénz hamis voltáról tudomással bíró édesanyjának adta. A nő ezt követően egy lángosozóban sikeresen fizetett a bankjegyekkel.

A nyomozóhatóság által lefoglalt bankjegyekről megállapítható volt, hogy azok tintasugaras eljárással működő, digitális színes nyomtatóeszközön készített hamisítványok. Megfelelő képzettség és gyakorlat megléte, valamint megfelelő fényviszonyok és segédeszközök rendelkezésre állása esetén – figyelmes átvétel mellett – hamisgyanúsként való azonosítása elvárható volt.

A gyanúsítottak fenti cselekménye – bizonyítottság esetén – alkalmas lehet pénzhamisítás bűntette megállapítására. A bíróság álláspontja szerint mindkét terhelt esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye a büntetési tétel várható nagyságára, valamint a kedvezőtlen személyi, vagyoni, egzisztenciális körülményeikre tekintettel. A bankjegyek készítője esetében nem zárható ki a bizonyítás veszélyeztetésének lehetősége sem, míg társa tekintetében a bűnismétlés veszélye reális. Mindezekre tekintettel a járásbíróság elrendelte letartóztatásukat.

A végzés nem végleges. 

Pénzhamisítók buktak le Borsodban
Egy miskolci és egy vajdácskai férfi került rács mögé.