Hirdetés

Még idén kinyit a Szeleta Park!

Borsodihír | 2023. 11. 24. | 17:37:09
Hamarosan látogatható a miskolci látogatóközpont.
Még idén kinyit a Szeleta Park!
Minden korosztályt várnak (Fotó: Bükki Nemzeti Park)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épül meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Szeleta Park Látogatóközpontja 2,2 milliárd forint uniós és állami beruházás keretében. A pályázat megvalósítása 2015-ben vette kezdetét, ám időközben komoly kétségek merültek fel, hogy valaha elkészülhet-e a Bükk Keleti Kapuja elnevezésű projekt. Évekkel ezelőtt forráshiányra hivatkozva el kellett halasztani a megvalósítást, ám a kormány 2021-ben 800 millió forinttal kiegészítette a támogatást, s így 2,2 milliárd forintból megépülhet 2023 végére Diósgyőr és Lillafüred határán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója, a Szeleta Park Látogatóközpont az egykori Herman Ottó Emlékpark területén. A konstrukció a természeti és kulturális örökség megőrzése, védelme, elősegítése és fejlesztése céljainak elérését szolgálja – tudatta a nemzeti park.

Az építkezés, belső terek kialakítása már a végéhez közeledik. A látogatóközpont december 14-én nyitja meg kapuit a nagyközönség számára.

A központi épületben kialakítják „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítást. Ez szolgálja majd a Bükk hegység természeti és kulturális örökség gyűjteményének, valamint az ősemberbarlangok élményszerű bemutatását. Ezen attrakció öt természeti jelenség köré épített kiállítást, kreatív eszköz-együttest, valamint egy meglévő kőzetpark terepi bemutatóhellyé fejesztését, két játszóteret és egy játszóházat foglal magába.

Minden korosztály megtalálhatja majd a kedvére való programokat: a legkisebbeknek a Bikkmakk kuckó játszótéren, a nagyobbaknak a „Töbör gödörben” és a „Nagy odvas fában”, a felnőtteknek és szakmai látogatóknak pedig a Touchscreen monitorokkal kínálnak kipróbálható eszközöket. A virtuális, vagy kiterjesztett valóság bemutatását többek között a vetítőteremben kialakított barlangszerű környezettel, továbbá vetített Bükk-terepasztallal, az istállós-kői furulya és éjszakai állathangok megszólaltatásával biztosítják.

A Szeleta Park Látogatóközpont a tervek szerint helyet ad foglalkozásoknak, szakmai konferenciáknak, egyéb rendezvényeknek, szerves egységként beilleszkedő két tematikus játszótérnek, szakvezetett terepi programok kiindulási pontjainak, archeológiai foglalkozásoknak, növény és állathatározásoknak, valamint további egyedi látogatói igényeknek.