Hirdetés
Hirdetés

Minél jobbak a jegyek, annál több a pénz

MTI | 2024. 08. 15. | 11:29:12
Útravaló ösztöndíjprogram: augusztusban már lehet pályázni.
Minél jobbak a jegyek, annál több a pénz
Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár (Fotó: Lakatos Péter/MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mintegy 2,5 milliárd forintos kerettel folytatódik az Útravaló ösztöndíjprogram – közölte a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára augusztus 15-én a közmédiával. Fülöp Attila elmondta: mindkét ösztöndíjat a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság írja ki, pályázni augusztus 25-től, valamint augusztus 30-tól lehet egy hónapon át.

Az Útravaló ösztöndíjprogram alapvető célja a nehéz sorsú gyermekek támogatása. A gyermekvédelemben élő gyerekeknek, a hátrányos helyzetű gyerekeknek, valamint a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt ösztöndíjpályázati lehetőséget négy célra. A programra 2 milliárd 328 millió forintot különítettek el. A négy célt felsorolva kifejtette: az egyik a középiskola elérése, egy másik az érettségi megszerzése, a harmadik egy szakma megszerzése, a negyedik pedig, ha valaki továbbtanul, akkor a diploma megszerzése.

Az ösztöndíj sávos kialakítású és teljesítményalapú. Tehát minél jobban tanul valaki, annál több ösztöndíjat kap, de a bekerülés rászorultsági alapú. Az ösztöndíjak mértéke havonta 9-20 ezer forint között változik. 

Az elmúlt tanévben mintegy 11 ezer gyermek kapott Útravaló ösztöndíjat. Alapvető elvárás, hogy a pályázó tanulók legalább fele roma származású legyen. Az ösztöndíjat elnyert tanulók nemcsak pénzt kapnak, hanem mentorálásban is részesülnek. Azaz van mellettük egy tanár, aki segíti őket a felkészülésben, a továbbtanulásban, a szakma megszerzésében.

Fülöp Attila elmondta, a roma nemzetiségi tanulmányi ösztöndíj alapvető célja a roma származású kiváló tanulók egyetemre jutásának segítsége. A középiskola utolsó két évben lehet elnyerni az ösztöndíjat, a célra 18 millió forintos keret áll rendelkezésre. Tavaly mintegy harminc gyerek részesült ebben az ösztöndíjban.