Hirdetés

Hirdetés

Elment Niki Lauda

MTI

2019.05.21. 08:53

Elment Niki Lauda

12 éves kora óta versenyzett.

Hirdetés

Életének 71. évében súlyos betegség következtében, családja körében május 20-án elhunyt Niki Lauda. Halálhírét orvosa is megerősítette, aki tavaly tüdőátültetést hajtott végre rajta.

Andreas Nikolaus Lauda 1949. február 22-én Bécsben. Már 12 évesen a volán mögött ült. Első hegyi futamán, 1968-ban egy Mini Cooperrel kategóriájában mindjárt második helyezést ért el, két héttel később pedig már győzelmet aratott.

Az autósport csúcsát jelentő Forma-1-ben 1971-ben mutatkozott be.

Drámai baleset

Az 1976-os szezon közepén hatalmas fölénnyel vezetett a pontversenyben, amikor a Nürburgringen szörnyű balesetet szenvedett. A verseny előtt a biztonsági intézkedések hiánya miatt bojkottra szólította fel versenytársait, de mivel nem talált követőkre, beült autójába. A második körben kicsúszott, ketten nekiütköztek és ő a kigyulladt kocsiban rekedt. Az akkor még csak ajánlott tűzoltó automata nem volt beépítve a kocsijába, de be sem kapcsolt volna, mert az ütközéstől kiszakadt a Ferrari akkumulátora. Egy csőből égő benzin folyt a kocsiba, a bukósisakba vezető cső nem szállított friss levegőt, így megsérült Lauda légcsöve és tüdeje is.

Versenyzőtársainak sikerült őt kihúznia, és szerencséjére a speciális mentőautó fél perc alatt odaért. Lauda hat héttel és három futammal később visszatért, saját szavai szerint rettegve és fájdalmak közepette negyedik lett az Olasz Nagydíjon.

Lauda 1977-ben ismét világbajnok volt a Ferrari színeiben és abban az évben a világ legjobb sportolójának választották. 1984-ben megszerezte harmadik világbajnoki címét, abban az évben máig egyetlen osztrákként megnyerte hazája nagydíját is.

A versenyzéssel végleg 1985-ben hagyott fel, Forma 1-es pályafutása alatt 171 futamon indult, 25-ször győzött.
Niki Lauda

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés